Amorteringsfritt har lockat 70 000 bolånetagare

Publicerad

Omkring 70.000 bolånekunder har begärt att slippa amortera på sina bolån sedan Finansinspektionen lättade på amorteringskraven med anledning av coronakrisen. Det visar en genomgång som SVT Nyheter har gjort. Samtidigt verkar många av de som har sökt amorteringsfrihet inte själva ännu ha drabbats av krisen.

SBAB har en särskilt stor andel kunder som ansökt om amorteringsfrihet sedan Finansinspektionen tillfälligt tog bor amorteringskravet på grund av coronakrisen. Det beror på att SBAB i förhållande till landets fyra storbanker har en större andel nya bolånetagare, och eftersom amorteringskravet riktar sig till nya bolån så ligger andelen högre här.

I de fyra storbankerna låg andelen bolånetagare som ansökt om amorteringsfrihet mellan ett par och fyra procent.

Coronapandemin

– Vi har en stor efterfrågan på amorteringsfrihet bland våra kunder, ungefär 12 500 kunder hittills. Det motsvarar 20 miljarder i bolån och runt 7 procent av alla våra bolånekunder, säger Klas Danielsson, vd på SBAB.

Därför lättas kravet

Finansinspektionens syfte med att lätta på amorteringskraven har varit att lindra effekterna för bolånetagare som på ett eller annat sätt drabbats av eller riskerar att drabbas av coronakrisen. Ändå verkar många bolånetagare fundera på amorteringsfrihet utan att kanske för den delen vara särskilt oroliga för att bli av med sin anställning.

– Vi gjorde en undersökning alldeles nyligen och frågade ganska många av våra kunder hur man såg på framtiden och amorteringslättnad och då var det ganska få som avsåg att söka amorteringslättnad på grund av att man rädd för att bli av med jobbet, säger Klas Danielsson.

”Bättre sparande att amortera”

Hos de flesta sparekonomer tycks ändå rådet vara att inte passa på att ansöka om amorteringsfrihet om man inte verkligen behöver detta för att klara sina utgifter, exempelvis vid arbetslöshet. Det är ett bättre sparande att amortera än att lägga pengarna på annat, anser de.

– Det är en väldigt bra krisåtgärd och jag tycker att den ska användas av de hushåll som verkligen har drabbats ekonomiskt av corona eller som riskerar att drabbas framöver. Men för de hushåll där man inte märker av någon skillnad i inkomst tycker jag inte att man ska sluta amortera bara för att möjligheten finns, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza bank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet