FI:s generaldirektör Erik Thedéen säger i ett pressmeddelande att corona kan vara skäl för pausade amorteringskrav. Foto: TT

Bankerna öppnar för amorteringsfria lån

Uppdaterad
Publicerad

Många hushåll utsätts för ekonomiska påfrestningar i form av inkomstbortfall kopplat till coronapandemins effekter. Finansinspektionen (FI) anser att det ska utgöra tillräckliga skäl för att pausa amorteringskraven. Nu öppnar flera banker för att ge amorteringsfria lån i större utsträckning.

Amorteringskraven är utformat så att banker och låntagare kan komma överens om undantag från kravet när det finns särskilda skäl för det. Detta kan bland annat innebära att amorteringarna pausas eller minskas under en period.

FI anser att inkomstbortfall kopplat till coronavirusets framfart ska ses som ett sådant särskilt skäl.

Coronapandemin

– Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl. Det är FI:s syn och det har vi varit tydliga med mot bankerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Flera banker lättar på kraven

Flera banker i Sverige har nu meddelat att de lättar på amorteringskraven. I fredags gav Nordea besked om att banken kommer att erbjuda låntagare, såväl privatkunder som mindre företagskunder, amorteringsfritt i upp till sex månader om det finns skäl kopplade till coronakrisen för det.

Danske Bank gav ett liknande besked i måndags. SEB:s presschef Frank Hojem säger att banken tittar på den typen av verktyg.

Statliga banken SBAB pekar på att den möjligheten redan finns, vid längre sjukdom eller arbetslöshet.

Banker uppmanas vara generösa

Hur undantaget ska utformas får låntagaren och banken komma överens om utifrån de enskilda fallen. Undantag från amorteringskraven kan komma att beviljas för tidsperioder om allt från tre till tolv månader. Beroende på hur ekonomin utvecklas kan undantagen komma att bli förlängda.

FI uppmanar dessutom bankerna att på grund av ”det extraordinära läget” vara generösa i sin tolkning av vad som ska betraktas som ett inkomstbortfall till följd av coronaspridningens effekter.

Bolund välkomnar agerandet

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) uppger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att han välkomnar FI:s meddelande och utgår från att bankerna kommer att agera i linje med det.

”Det kan öka marginalerna för människor som på olika vis drabbas av coronavirusets effekter. Amorteringskrav är en typ av krockkudde för att just minska negativa effekter av kriser som den vi nu ser. Det är därför viktigt att vi införde kraven i goda tider och det är bra att bankerna kan lätta på dem när många människor riskerar att hamna i ekonomiska svårigheter”, uppger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet