Riksbankschef Stefan Ingves i en korridor i Riksbanken Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Analys: ”Centralbankschefen hade helt fel, skulle det visa sig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu är den här. Inflationen. Det har tjatats om den nästan hela året, men här i Sverige är det idag det händer. Inflationen det senaste året blev 3,1 procent enligt morgonens besked från SCB. Det är långt över Riksbankens mål och frågan är hur länge till det kan pågå utan att Riksbanken ändrar sig och flaggar för räntehöjningar.

Kristina Lagerström

Granskande reporter

– Det är övergående.

Ovanstående är bekvämt att dra till med i samband med många obekväma faktum. Som barn när föräldrarna undrar över sjunkande skolresultat, som oljejätte eller bekväm konsument när klimatforskare talar om extremväder, som aktiesparare när börsen darrar av en eller annan anledning.

Eller, som centralbank när det gäller inflationen. I USA började priserna ticka uppåt i början av året.

– Det är övergående, sa centralbankschefen.

Helt fel, skulle det visa sig

Det fanns goda skäl att tro det. Vaccinet var här och världsekonomin hade rivstartat efter den djupaste nedgången sedan andra världskriget. Det var klart att det blev stora svängningar i statistiken när man jämförde med året före då mycket stod stilla och oljepriset kollapsade.

”Effekten klingar av efter sommaren” löd till exempel en mellanrubrik i min analys den 17 mars i år där jag lydigt refererade att ”den amerikanska centralbanken räknar med att inflationen blir 2,4 procent i år”.

Helt fel, skulle det visa sig. I stället har inflationen klättrat upp till 6,2 procent enligt det senaste beskedet förra veckan.

– Det är övergående, säger fortfarande centralbankschefen i USA, liksom riksbankschefen i Sverige.

Ordet förbjuds i Atlanta

Men i Atlanta har chefen för centralbanken Federal Reserves regionala bank sedan flera månader förbjudit ordet ”övergående” på banken. Vid ett tal för en månad sedan hade han placerat en glasburk framför sig märkt ”transitory” där han under pågående tal gjorde som alla på hans kontor, och stoppade ner en dollarsedel för varje gång han använde ordet.

Priserna stiger brett både i USA och Sverige. Den senaste månaden är det här hemma framförallt stigande priser på biljetter till allt från teaterföreställningar till idrottstävlingar som har ökat på inflationen. Förmodligen handlar det mycket om att restriktionerna hävdes.

Sett över hela året är det dyrare el, bensin och diesel som ligger bakom den ökade inflationen.

En mängd andra varor har, i stora delar av världen, börjat bli dyrare till följd av bristen på diverse komponenter och sammanbrottet för det globala transportsystemet. Just nu blir det förseningar och brist på allt från Augustnominerade böcker till jul i Sverige, till racercyklar åt deltagarna i Tour de France.

Blir dyrare även i Sverige

Den regionala Federal Reserve-chefen i USA tror att logistikproblemen kommer hålla i sig länge än, och att de kan leda till fortsatta prishöjningar. Det är därför han vänder sig mot att tala om inflationen som övergående.

Det handlar om prisökningar som gör det påtagligt dyrare att leva, också här i Sverige. Vår historia med tvåsiffriga inflationstal ligger mer än trettio år tillbaka i tiden. Men då ledde stigande priser till stigande löner, som i sin tur ledde till fortsatt stigande priser, allt medan exportindustrins konkurrenskraft försvagades och jobben därmed hotades.

Det var därför Riksbanken fick sitt strikta inflationsmål 1993. Det var därför den var så rädd för stigande inflation att den höjde räntan mitt under brinnande finanskris, i september 2008, efter några sommarmånader med hög inflation. Nästa vecka kommer nästa räntebesked från Riksbanken. Det blir högst sannolikt ingen räntehöjning, men frågan är om beskedet att planerna på nollränta flera år framåt ligger fast.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.