Arkivbild från 1997: Göran Persson samtalar i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”Göran Perssons låneskam på väg ut”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En oktoberdag 1997 ställde sig Göran Persson i talarstolen och sade till riksdagsledamöterna: De offentliga finanserna är i ”världsklass”. Två år tidigare stod han som finansminister med mössan i hand hos ”flinande finansvalpar på Wall Street”.

Regeringen Persson införde överskottsmål och krav på budgetar i balans. Och statsskulden skulle ned. ”Den som är satt i skuld är icke fri.” Görans Perssons stora skugga har vilat över finansdepartementet sedan dess.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Sverige har betat av sin statsskuld i rasande takt. Till exempel betalade regeringen ned statsskulden med 30 miljarder 2017. Det vill säga mer än vad finansministerns så kallade reformutrymme är i år. Statsskulden hör till de lägre i EU och är som andel av bruttonationalprodukten (BNP) mer än halverad sedan 1995. Något regeringen gärna skryter med.

Nuvarande finansminister Magdalena Andersson var på torsdagen försiktig med ekonomiska löften.

Kanske dags att låna mer igen

Samtidigt höjs allt fler röster även internationellt för att det kanske är dags att börja låna mer igen, och särskilt nu när konjunkturpilarna pekar nedåt. Centralbankerna kan inte sänka sina redan väldigt låga räntor mycket mer för att få pilarna uppåt.

”Om det blivit billigare att låna ska du förmodligen låna mer”, sade Internationella Valutafondens tidigare chefsekonom Olivier Blanchards till tidningen Financial Times torsdagsupplaga i samband med det årliga centralbankschefsmötet i Jackson Hole i USA. En investeringschef på ett riskkapitalbolag sade att ”marknaderna skriker till regeringar att låna mer”.

Tagelskjortor och knäckebröd

Kostnaden för industriländernas statsskuld har inte varit så här låg sedan 1975. I genomsnitt betalar idag i-länderna 1,77 procent av BNP i räntor. Det är mindre än hälften av vad man betalade i mitten av 90-talet.

Röster hörs nu för det är dags att slänga tagelskjortan och knäckebrödet och istället knäppa upp bältet. Investeringar kan göras i eftersatt infrastruktur, digitalisering och klimatomställning.

Inte lika stabil ekonomi

Samtidigt finns risker som andra pekar på. Alla länder i Europa har inte lika stabil ekonomi som Sverige. Många länders statsskulder har ökat kraftigt sedan finanskrisen. Och även om det är billigt att låna nu är det inte säkert att det är lika billigt i morgon.

I dag får några regeringar till och med betalt för att låna. En allt större del av världens så kallade statsobligationer handlas nu med negativa räntor. Just nu verkar finansmarknaden tycka att Göran Perssons nästan gammaltestamentliga devis mest verkar vara en dålig affär.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.