• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Magdalena Andersson säger att regeringen driver en i stort sett neutral finanspolitik. Foto: SVT

Magdalena Andersson: Sveriges ekonomi på väg att avmattas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ekonomi är på väg in i en avmattningsfas, enligt finansminister Magdalena Andersson.- Vi har sett att flera av de risker som vi pekat på har ökat under sommaren, som både handelskonflikten och ett avtalslöst brexit, säger hon.

Under torsdagen har regeringen samlats på Harpsund, statsministerns residens i Sörmland. Vid 15-tiden gick finansminister Magdalena Andersson (S) traditionsenligt igenom läget i den svenska ekonomin och pratade om förutsättningarna inför 2020 års budget.

– Vi har haft kraftig medvind i seglen i några år, vinden mojnar nu något. Vi ser ingen direkt motvind, men samtidigt tornar några av de orosmoln vi har pekat på tidigare upp sig, och det handlar  framförallt om handelskonflikten mellan Kina och USA och ett avtalslöst brexit, säger hon.

”Det vore oklokt”

Andersson säger att regeringen driver en i stort sett neutral finanspolitik.

– Vi har gjort en bedömning att vi i den här budgeten har ett reformutrymme på ungefär 25 miljarder kronor, säger hon.

– Min bedömning är att det vore oklokt att driva en kraftigt åtstramad politik i ett läge där vi ser en konjunkturavmattning.

”Sverige står väl rustat”

Enligt Andersson står Sverige väl rustat för en avmattning i ekonomin.

– Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna och har sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter, säger hon till SVT Nyheter, i samband med en första pressträff.

”Kommunernas problem en politisk risk”

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att Sverige nu går in i tuffare tider.

– Och det är anmärkningsvärt att Magdalena Andersson inte nämner att det är en politisk risk att så många kommuner, ofta landsbygdskommuner, befinner sig i en ordentlig finansiell kris.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att hon känner en oro efter att ha lyssnat på finansministern.

– Vi kan förvänta sig en budget som inte står i paritet med de behov som finns. Vi behöver en politik för ekonomisk jämlikhet och satsa på välfärden. Den här regeringen kommer att öka den ekonomiska ojämlikheten.

M: ”Enormt viktigt att prioritera”

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, menar även hon att vi går in i en period med sämre tillväxt.

– Konjunkturen har försämrats. Tysklands ekonomi hackar och handelskriget mellan Kina och USA har trappats upp. Och i Sverige ser vi nu att arbetslösheten har stigit och tillväxten krympt. 

Svantesson menar också att Sverige har en regering som tappat kontrollen.

– Och nu går svensk ekonomi in i en ny tid och det är enormt viktigt att prioritera. Medborgarna ska veta att vi satsar på det som faktiskt behövs. Polisen ska få resurser, försvaret ska stärkas. Många kommuner behöver också extra resurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.