Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trumps tal visas på en tv-skärm vid järnvägsstationen i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Analys: ”Trump skulle lugna marknaden – oron ökade”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det skulle vara talet till nationen som lugnade marknaderna. I stället har oron spätts på.
Det blir en stökig börsdag.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Donald Trumps tal under onsdagskvällen hade ett syfte: att lugna marknaderna. Besked väntades om hur mycket pengar som skulle satsas på att häva effekterna av coronaviruset i USA. I stället spädde Donald Trump på den panik som gripit tag i marknaderna de senaste veckorna. 

I stället för konkreta åtgärder och stimulanspaket fick marknaderna ett nationalistiskt tal om att stänga gränserna till Europa. Det hjälper väldigt lite i ett land med 300 miljoner människor som testat färre än 5 000 personer och där många saknar sjukvårdsförsäkring.

Oro för lågkonjunktur

Samtidigt ska alla, inklusive börs- och aktiemäklare, försöka förstå hur smittan utvecklas i Europa och vilket land som är näst på tur att påverkas. Oron är stor för att coronaviruset kan leda till en global lågkonjunktur.

Tillväxten i Italien är nära noll procent i nuläget. När nu också butiker stänger står landet stilla. I Sverige letar sig coronavirusets effekter in i ekonomin från flygbolag till turist- och besöksnäringen, restauranger, gymkedjor, teatrar, mässor och utbildningar. Många jobbar hemifrån och att planera sommarsemestrar, köpa ny telefon och dator får antagligen stå på vänt.

Mitt i allt det här ska i dag den europeiska centralbanken navigera en lämplig räntesänkning.

Historiska börsras hotar

Börserna i världen har gått bra under flera år och värderingarna på bolag har kanske varit aningen optimistiska, men börsuppgången är utraderad. Terminer, värdepapper som handlar om förväntad börsutveckling, visar på att vi antagligen går mot historiska börsras – inte bara på de europeiska utan även på den amerikanska börsen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet