Person i kostym i tv-studio med börskurser och siffror synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator om när han tror att räntesänkningen kommer. Foto: SVT

SCB: Inflationstakten oförändrad – KPIF landar på 2,3 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen enligt KPIF-måttet var oförändrad i april 2025, visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Den här inflationssiffran är en lättnad, efter att vi såg hur den steg i början av året, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Mellan december och februari steg inflationen i Sverige kraftigt, från 1,5 till 2,9 procent. Att det nu varit två månader med en inflationstakt på 2,3 kan vara en signal om att inflationsdramat har börjat lägga sig, säger Alexander Norén.

– Nu ser man inte bara ljuset i tunneln utan är på väg ut ur den.

Tror på räntesänkning till sommaren

KPIF är ett mått för att mäta konsumentprisindex där ränteeffekterna är borträknade. Det är det mått som Riksbanken använder i penningpolitiken och i sina formuleringar om inflationsmålet på 2 procent.

– Inflationen påverkar dels hur fattiga vi blir, hur mycket mat vi har råd att köpa för samma pengar. Men det påverkar också räntan. Är inflationen för hög så måste Riksbanken höja räntan för att få ned farten i ekonomin,

På torsdag väntas ett nytt räntebesked från Riksbanken. Men dagens inflationssiffror kommer inte att räcka för en räntesänkning, tror Alexander Norén.

– Riksbanken är försiktig. De vill ha många bra datapunkter i rad för att våga ta ett beslut. Men jag tror att det här är nyheter som bäddar för en räntesänkning till sommaren, säger han.

KPI-måttet sjönk i april

SCB släppte i dag även siffror för den rena inflationen, KPI, som landade på 0,3 procent i april, en nedgång från 0,5 procent i mars.

KPIF-XE (KPIF exklusive energi) landar på 3,1 procent, vilket kan jämföras med 3,0 procent i mars.

SCB släpper sin ordinarie och mer detaljerade statistik över inflationstakten i april den 14 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.