Silvio Berlusconi kan minska en börsuppgång enligt finansanalytiker. Foto: Eva Eliasson, SVT Grafik

Analytiker: Trots kriser – så bra blir börsåret 2013

Uppdaterad
Publicerad

Trots lågkonjunktur och krismöten som avlöser varandra både i Europa och USA, så går börserna som tåget. Men en man kan ändra allt: Silvio Berlusconi.

Både Dow Jones i USA och börsen i Frankfurt är snubblande nära att nå ”all time high” från 2007, och även om börsen i Stockholm har en bit kvar så har den stigit fyra procent bara i år, och tio procent de senaste tre månaderna.

– Börserna är som en badboll, säger den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist på EQR. Om man trycker ned den med problem så kommer den under vatten, lättar problemen så åker den upp.

Politisk osäkerhet

Peter Malmqvist menar att börserna tidigare sjunkit av två skäl. Dels har konjunkturproblemen överdrivits, dels dominerades finansmarknaden 2012 av politisk osäkerhet

Förra våren var det parlamentarisk kris i Grekland, den ekonomiska krisen ökade i Spanien och Italien, det var osäkerhet inför USA-valet och slutligen besparingarna i USA och hur det skulle gå med budgeten där.

– Allt det här har tryckt ned badbollen, men när trycket sedan minskar då åker bollen upp, förklarar Peter Malmqvist.

– Så fort man upplever att risken för kursfall minskar så börjar placerare att köpa, speciellt som räntemarknaden ger så låg avkastning. Man kan säga att aktierna nu gått upp till ett normalvärde, tidigare var de undervärderade.

Peter Malmqvist tror på ett bra börsår 2013, inte minst för Sverige och USA. Han menar att USA haft en bra konjunktur i flera år, Kina har haft en hög tillväxt och norra Europa klarar sig helt okej. Det finns också andra marknader som klarar sig bra.

Men varslen har ju ökat i Sverige?

– Jo, men det är från en hög nivå. Vi har fortfarande tillväxt och högre sysselsättning, även om arbetslösheten ökat. Sverige är bättre än konkurrentländerna.

Peter Malmqvist tror bara på måttliga stegringar på Europabörserna 2013. Han ser däremot USA-börserna som vinnare, kanske med kursstegringar på uppåt 15 procent.

– Vid goda tider brukar Stockholmsbörsen till och med gå bättre än USA, den kan nog landa på mellan 15 och 20 procent, tror han.

Men, det finns ett stort men; Berlusconi och det italienska valet i vår.

– Förra året hade vi en bra utveckling som bröts av turbulensen i Grekland på våren då kurserna föll med 10-12 procent. Mardrömmen är att Berlusconi kliver upp på scenen igen, då blir det en ny osäkerhet som placerarna får svårt att värdera, säger Peter Malmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.