Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borg: Långvarig och slitsam kris Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Borg: ”Bankkriser är farligare än inflationen”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen är den högsta på 30 år och ännu inte under kontroll. Samtidigt får den ena banken efter den andra problem – något som kan få betydligt värre konsekvenser än de stigande priserna.

– En bankkris är den mest långvariga och slitsamma kris man kan ha, säger Anders Borg, tidigare finansminister, i SVT:s Ekonomibyrån.

De senaste veckornas bankfall och bankfrossa har skapat turbulens i finansvärlden. En bankkatastrof kommer sällan ensam och riskerna med finanskriser är enorma.

Inflationsmålet 2 procent

Historiskt har bankkriser lett till finanskriser, och det måste man nu försöka undvika, enligt Anders Borg.

– En bankkris är en stor social kris som verkligen omvälver ett samhälle, säger han.

I hopp om att dämpa den höga inflationen har Riksbanken höjt styrräntan, vilket har försvårat ekonomin för många hushåll och företag. Det är inte en optimal situation och, enligt Borg, kan fortsatta räntehöjningar skapa värre ringar på vattnet.

– Jag vill så klart också nå inflationsmålet på 2 procent men kan leva med att det dröjer några år. Bankkrisen är farligare än inflationen, säger han.

Enklare att hantera hög inflation

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, håller med och förklarar i Ekonomibyrån att en finanskris innebär en mycket svag ekonomisk utveckling under många år – där företag går omkull och människor blir arbetslösa.

– Det är mycket svårare att hantera en finanskris än att stötta de som inte har råd att betala mat eller el under hög inflation, säger Annika Winsth.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Bankbubblorna” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet