Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Paul Diggle, biträdande chefsekonom på brittiska kapitalförvaltaren Abrdn, berätta mer om oron kring svenska banker i klippet. Foto: SVT/Tomas Oneborg/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brittisk ekonom: ”Oro kring svenska banker”

Uppdaterad
Publicerad

Bankproblemen i USA och Schweiz har skakat om finansvärlden. Nu förutspår investerare att krisen kan ta sig till Sverige.

– Vi ser en tydlig oro, säger ekonomen Paul Diggle i SVT:s Ekonomibyrån.

Oron för svenska banker gör sig synlig i data, enligt Paul Diggle, biträdande chefsekonom på brittiska kapitalförvaltaren Abrdn.

– Vi ser att svenska bankaktier är några av de mest blankade just nu, säger han.

Syftet med blankning är att kunna tjäna pengar på att en aktie sjunker i värde. En del investerare tror alltså att svenska bankaktier kommer att falla i värde.

– En anledning tror jag är Sveriges höga belåningsgrad och den stora andelen av låntagarna som lånar till rörlig ränta. Det skapar en stor känslighet när räntorna stiger, säger Paul Diggle.

Motvind om räntan höjs

En annan anledning till investerarnas spekulationer är Riksbankens agerande. Om myndigheten fortsätter att höja räntan för att få ner inflationen, kommer det att slå ytterligare mot svenska företag, banker och hushåll.

– Det kan spä på problemet och bankerna kan hamna i motvind, säger Paul Diggle.

Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, är inte särskilt orolig för de svenska bankerna men håller med om att Sverige är känsligt för ränteförändringar.

– Vi har en tuffare reglering än i USA och Schweiz, speciellt rörande ränteriskerna. Men som helhet är vårt banksystem motståndskraftigt, säger han.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Bankbubblorna” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet