Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Norén: ”Är säker på att det finns fler där ute som har satsat fel – men oron över att man inte vet var någonstans är det som skapar bankfrossan” Foto: SVT, TT

SVT:s ekonomikommentator: ”Stämmer dåligt med den schweiziska självbilden”

Uppdaterad
Publicerad

Även om många visste att Credit Suisse lagt krokben för sig själva i flera års tid så trodde man inte att den anrika banken skulle gå omkull. Det säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén som befinner sig i Schweiz.

– Man fattar inte – hur kunde vår stolthet gå omkull?

Trots helgens räddningsaffär, där Schweiz största bank UBS köpte Credit Suisse för 3 miljarder schweiziska franc, inleddes gårdagens börshandel med röda siffror.

Senare på måndagen gick den europeiska centralbanken ECB ut och sa att det sätt på vilket Schweiz hanterat affären, där UBS historiskt snabbt tilläts köpa Credit Suisse och ägare av högriskobligationer förlorade alla sina pengar, inte är något man själv skulle göra.

Flera centralbanker stämde in, och marknaden vände uppåt.

”Folk är chockade”

För schweizarna har affären varit betydligt mer smärtsam. Det säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Även om man visste att Credit Suisse lagt krokben för sig själv i flera års tid genom diverse skandaler så trodde man inte att den här anrika schweiziska banken skulle gå omkull.

Enligt Alexander Norén är folk chockade.

– Det här stabila, trygga banklandet. Och så är den näst största banken på fallrepet och måste tvångsräddas. Det stämmer dåligt med den schweiziska självbilden.

Hör mer av SVT:s ekonomikommentator i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.