Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, om uppgifterna kring köpet av Credit Suisse. Foto: TT/SVT

Storbank köper krisande Credit Suisse

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz största bank UBS köper den krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse, bekräftar Schweiz centralbank i ett pressmeddelande enligt Bloomberg. Den snabba sammanslagningen av bankjättarna görs för att förhindra att bankoron sprider sig när världens börser öppnar på måndag.

– Den här helgen har varit ett race mot klockan, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Under helgen har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över konkurrenten, rapporterar flera schweiziska medier, enligt AFP.

Nu köper UBS banken för nära 34 miljarder svenska kronor, en klar höjning från det tidigare budet på dryga 10,6 miljarder.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, säger till SVT att det finns risker med köpet och att det nu är viktigt att bygga upp ett förtroende.

– Den stora faran för Credit Suisse och då UBS också är om insättarna skulle fortsätta ta ut sina pengar.

Regeringen förbereder snabbspår

UBS ska betala ungefär 8,6 svenska kronor per aktie.

I vanliga fall skulle en så stor bankfusion ta flera månader, bland annat för att aktieägarna ska kunna få säga sitt. Enligt Financial Times förbereder regeringen ett snabbspår för bankövertagandet och planerar en lagändring för att kringgå aktieägarnas rätt till en konsultationsperiod på sex veckor.

Rasat i värde

Anrika Credit Suisse är Schweiz näst största bank, efter UBS. Största ägare är en saudisk bank. På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Banken ställde nyligen in publiceringen av årsredovisning för 2022 och i veckan bekräftade den att det fanns ”betydande svagheter” i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Fakta: UBS och Credit Suisse

  • UBS är Schweiz största bank och en av världens 50 största. Har gamla anor men banken är resultat av flera hundra uppköp och sammanslagningar över åren.
  • Banken har sitt säte i Zürich men har verksamhet globalt. Banken har över 70 000 anställda världen över.
  • Företaget värderas i dag till motsvarande nästan 720 miljarder kronor, en nedgång på bara ett par veckor med över 150 miljarder.
  • Credit Suisse är Schweiz näst största bank. Den grundades 1856 och har sitt säte Zürich. Banken har världen cirka 50 000 medarbetare.
  • Börsvärdet på Credit Suisse är i dag strax över 90 miljarder kronor. I januari 2022 värderades det till över 450 miljarder kronor.

Källor: Bloomberg, UBS, Credit Suisse via TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.