Nytt ras för aktien i krisdrabbade Credit Suisse efter tvärnej från storägaren om kapitaltillskott. Arkivbild. Foto: ENNIO LEANZA AP/TT

Credit Suisse nödåtgärd: Lånar upp till 560 miljarder av centralbanken

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziska krisande storbanken Credit Suisse lånar upp till 50 miljarder schweizerfranc av landets centralbank, det motsvarar 560 miljarder kronor.

”Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning”, säger bankens vd Ulrich Körner i pressmeddelande som gick ut tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid. Den anrika banken är den 17:e största i Europa.

Credit Suisse slutade på minus 24 procent i onsdagens handel på Zürichbörsen. Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar.

Särskilt viktig bank

Under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte riskerar att ”smitta av sig” på den schweiziska finansiella marknaden.

Och enligt Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.

Credit Suisse är den första globala storbanken att ta emot nödåtgärder av den här typen sedan finanskrisen 2008. Problemen har väckt tvivel om huruvida centralbankerna kommer att kunna upprätthålla sin kamp mot inflationen med upprepade räntehöjningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.