Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykiatern Anders Hansen tror att AI-tekniken kommer ta över många jobb, vilket gör att det kan bli ett heltidsjobb att vara förälder. Foto: SVT/TT

Anders Hansen om framtidens AI-jobb: ”Det är som att bli omhändertagen av en psykopat”

Uppdaterad
Publicerad

Att yrken dateras och försvinner är inget nytt. Men omvandlingen som arbetsmarknaden nu står inför kan vara större än vad vi tror – och det går undan. 

– Framtidens AI kan omdefiniera vad ett jobb egentligen innebär, säger psykiatern Anders Hansen. 

Säkert har du hört talas om textroboten Chat GPT som på ett ögonblick kan skriva ihop ett svar på i princip vilken fråga som helst. AI-tekniken genomgår en enorm utveckling och har blivit ett ämne på allas läppar. Och utvecklingen lär påverka arbetsmarknaden på ett omfattande sätt. 

– Det unika är att det går historiskt fort och att kunskaps- och informationsintensiva arbetsuppgifter exponeras för AI, säger Magnus Lodefalk, forskare vid Örebro universitet och forskningsinstitutet Ratio. 

Hastigheten ökar och det finns en risk att vi underskattar påverkan på arbetsmarknaden, enligt Magnus Lodefalk. Människor kommer att behöva vara mer på hugget. 

– Samhället måste hänga med. Vi behöver ställa om och lära om i takt med att tekniken utvecklas.

Yrkena som påverkas mest av AI 

Tillsammans med doktoranden Erik Engberg med flera har Magnus Lodefalk tagit fram ett mått som resulterat i en lista över de yrken som väntas påverkas mest – och de som påverkas minst.

Bland annat statistiker, systemutvecklare och ekonomiassistenter kan dra nytta av, eller kanske till och med ersättas, av AI i framtiden. Men om du istället jobbar som kriminalvårdare eller undersköterska är sannolikheten att du påverkas liten. 

Magnus Lodefalk betonar att AI-tekniken är positiv ur ett välfärdsperspektiv, men att den trots det kan få negativa socioekonomiska konsekvenser. 

– Sysselsättning och löner riskerar att utvecklas sämre för vissa grupper. Det kan bero på utbildningsnivå, var i landet du bor eller hur vasst företaget är, säger han.

Hansen: Tekniken skapad för att hjälpa människan

Anders Hansen, psykiater, tror att AI kan förändra samhället till den grad att ingenting kommer vara sig likt.

– Det kommer bara gå fortare och fortare. Men mitt i allt får vi inte glömma att tekniken är skapad för att hjälpa människan, och att vi ska må bättre, säger han.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt Nu tar AI ditt jobb på SVT Play.

Yrkena som påverkas mest – och minst

Mest påverkade: 

Statistiker 

Matematiker 

Utvecklare inom spel och digital media 

Mjukvaru- och systemutvecklare 

Civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik 

Ekonomiassistenter 

Systemadministratörer 

GIS- och kartingenjörer 

IT-säkerhetsspecialister 

Minst påverkade: 

Koreografer och dansare 

Professionella idrottsutövare 

Kriminalvårdare 

Takmontörer 

Brandmän 

Hotell- och konferenschefer 

Stenhuggare 

Ambulanssjukvårdare 

Undersköterskor

Källa: Lodefalk med flera, Örebro universitet och forskningsinstitutet Ratio. Måttet släpps i en studie under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.