Skillnaden mellan begärt pris och slutpris var för tre år sedan cirka 5 procent. I dag ligger det på 13 procent i genomsnitt, med stora variationer. Foto: TT

Anmälningar mot mäklare ökar

Uppdaterad
Publicerad

Budgivningar på bostadsrätter skenar allt oftare. Skillnaderna mellan begärt pris i annonserna och slutpris har ökat och ligger på 13 procent i genomsnitt, enligt siffror från Mäklarstatistik. Parallellt ökar anmälningarna om lockpriser.

I slutet av augusti hade totalt 52 anmälningar som gäller ”pris i marknadsföring”, det som ofta kallas lockpriser, kommit in till Fastighetsmäklarinspektionen. Det kan jämföras med 32 anmälningar under hela förra året. Och man är redan nära rekordnoteringen från 2011, då 55 anmälningar gjordes.

– Så det ser ut som att det kommer bli det högsta antalet någonsin i år, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

Lockpriser i Stockholm

Speglar marknaden

Att anmälningar ökar behöver inte betyda att mäklarna oftare bryter mot regelverket. De kan spegla vad som händer på bostadsmarknaden just nu, enligt Westberg.

– Vi vet att marknaden är ovanligt het. Det är en komplex fråga, säger hon.

Skillnaden mellan begärt pris och slutpris var för tre år sedan cirka 5 procent. I dag ligger det på 13 procent i genomsnitt, med stora variationer, visar siffror från Mäklarstatistik.

– Bekymret är att tillgången på bostäder inte möter efterfrågan. Det kan leda till väldigt aggressiva budgivningar, även om mäklaren gjort en riktig marknadsvärdering, säger Josefine Uppling, analyschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Accepterat pris

2011 införde mäklare i Stockholm, och senare även Göteborg, begreppet accepterat pris i annonserna för att möta de anklagelser om lockpriser som fanns då. Det är ett pris som säljaren är beredd att sälja för, förutsatt att det inte blir budgivning.

Åren efter det minskade anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen.

Men nu är accepterat pris på väg ut igen. Begreppet har minskat i annonser och Länsförsäkringar fastighetsförmedling har meddelat att man går över till utgångspris i stället.

– När accepterat pris infördes var det en stabilare bostadsmarknad och lugnare prisutveckling. I början fungerade det, det blev ungefär det slutpriset. Men nu när vi har en bostadsmarknad i stor obalans blir det missvisande, säger vd Mats Ericsson.

Det har också funnits kritik mot begreppet accepterat pris, bland annat från Fastighetsmäklarinspektionen, eftersom det uppfattas av många konsumenter som ett fast pris.

Bopriser

Priserna på bostadsrätter har ökat med i genomsnitt 12 procent under den senaste 12-månadersperioden. I centrala Stockholm och Göteborg är ökningen 17 respektive 20 procent.

Skillnaden mellan begärt pris och utgångspris var i augusti 13 procent. Både i Göteborg och Stockholm var skillnaden högre än det. De senaste åren har det skett en successiv ökning. I mitten av 2012 låg skillnaden på cirka 5 procent.

Källa: Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet