Det här är lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Lockpris är ett begrepp som dyker upp då och då i Stockholmsregionens heta bostadsmarknad. Ett lockpris är det om mäklaren medvetet sätter ett för lågt utgångspris jämfört med det försäljningspris man kan vänta sig.

Om försäljningspriset blir högre eller betydligt högre än utgångspriset utan någon rimlig förklaring kan det betyda att mäklaren använder felaktig prissättning, alltså lockpriser. Att medvetet och systematiskt sätta för låga utgångspriser strider mot god fastighetsmäklarsed.

Den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen varnar alla fastighetsmäklare som de anser har använt sig av lockpris i sin marknadsföring.

Lockpriser i Stockholm

Det finns dock ingen definition på hur mycket priset måste stiga för att utgångspriset ska ha varit ett lockpris.

”Tar avstånd från den typen av metoder”

”Det dock viktigt att påpeka att priset på en bostad kan rusa i höjden i enskilda fall utan att det därför är frågan om lockpris”, skriver Mäklarsamfundet på sin webbplats. Till exempel kan bostaden vara unik, eller så kan två eller fler köpare vara väldigt sugna på just denna lägenhet.

I de fall när fastighetsmäklaren sätter ett utgångpris som är mycket lägre än ett tidigare försäljningspris av en liknande lägenhet i samma bostadsrättsförening kan det också vara ett lockpris.

Mäklarsamfundet skriver på sin webbplats att man ”tar bestämt avstånd från den här typen av försäljningsmetoder”.

Källa: Mäklarsamfundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet