Socialminister Annika Strandhäll var med och förhandlade fram pensionsuppgörelsen. Foto: TT

Annika Strandhäll om pensionsuppgörelsen: ”Vi kastar ut skurkarna”

Uppdaterad
Publicerad
Socialminister Annika Strandhäll (S) anser att den nya pensionsuppgörelsen tar hänsyn till helheten. Hon menar att de förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget.
– Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger hon.

Partierna i den så kallade pensionsgruppen har kommit överens om att höja pensionsåldern till 64 år, men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför uppgörelsen.

– Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vi förbättrat för de sämst ställda pensionärerna. Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger socialminister Annika Strandhäll till TT och syftar på att skurkaktiga fondbolag kastas ut ur premiepensionssystemet.

Viktigt att få jobba längre

För Liberalerna har rätten att få jobba kvar till 69 år varit viktig att få igenom. Han räknar med att rätten att jobba kvar längre kommer att lyfta den faktiska pensionsåldern som i dag är 64,5 år.

– Det finns läkare och lärare som behövs i välfärden som i dag pensionerar sig vid 67 mot sin vilja, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

”Ska ha råd att leva”

Viktigaste för Centerpartiet har varit att få en höjning av grundpensionen, vilket innebär att kvinnor får en pension man kan leva på.

– Det här är en väldigt viktig fråga för mig och för Centerpartiet, det gäller ju inte minst kvinnor på landsbygden. Man ska ha råd att leva som en vanlig människa, säger Solveig Zander (C).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att det viktigaste har varit att skapa stabilitet och att systemet följer med i samhällsutvecklingen.

– Vi tycker att det är bra att man får möjlighet att arbeta längre. Vi lever längre och längre och då är det också rimligt att vi bidrar mer. Förändringarna vi gör ligger i linje med när vi går i pension i dag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer