LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO: Svagt att inte våga höja pensionsavgifterna

Uppdaterad
Publicerad
Att sjuka och arbetslösa inte kommer att tvingas ta ut sin pension i förtid, när pensionsåldern höjd, glädjer LO. Men det är svagt av politikerna att inte våga höja pensionsavgifterna, anser fackrörelsen.
Svenskt Näringsliv klagar å sin sida på rätten att jobba till 69 år.

Enligt pensionsuppgörelsen, som presenterats i dag, höjs åldersgränsen för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år. Samtidigt följer motsvarande åldersgränser i trygghetssystemen, såsom sjukförsäkring och a-kassa, med i höjningen – en mycket viktig detalj, enligt LO.

– Det gör att man inte behöver ta ut sin pension förrän vid den nya riktåldern. Så de stora vinnarna är de som har låg pension och de som haft ett arbetsliv där det inte orkar jobba fram till 65, för nu slipper de ta ut förtida pension, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

– Det handlar bland annat om väldigt många kvinnor, så kvinnor är stora segrare på detta.

”Riktigt svagt”

Kommunals ordförande Tomas Baudin lyfter också fram reformerna för att stärka ekonomin för de fattigaste pensionärerna.

– Det är bra att man förstärker pensionerna och det ekonomiska stödet för de som har det allra sämst i dag, både garantipensionen och bostadstillägget, säger han.

Fackrörelsen är även positiv till att förslagen om att rensa ut oseriösa aktörer ur premiepensionssystemet och inrättandet av ett partsråd för att se över arbetsmiljön och äldres situation på arbetsmarknaden.

Men man är skarpt kritiska till att pensionssystemet inte förstärks med höjda avgifter. I uppgörelsen står det endast att detta ska ses över.

– Man har ännu inte hittat en modell för att höja den allmänna pensionen. Ska man lösa det så är det LO:s uppfattning att man också måste höja avgiften till pensionssystemet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Lemne kritisk

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne gillar inte förslaget om att åldern som arbetstagare har rätt att stanna kvar på arbetet till höjs till 69 år.

”Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer