Jonas Sjöstedt under presskonferensen om pensionsuppgörelsen. Foto: TT

Jonas Sjöstedt riktar skarp kritik mot pensionsuppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar skarp kritik mot uppgörelsen om höjd pensionsålder. Han hävdar att de andra partierna har gjort upp i hemlighet – utan att diskutera med berörda grupper.

– Man gör det omöjligt i andra änden för människor som inte orkar arbeta att gå i pension, säger han.

Partierna i den så kallade pensionsgruppen har nu kommit överens om att höja pensionsåldern till 64 år, men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför uppgörelsen.

Jonas Sjöstedt menar att det här innebär allvarliga försämringar och är mycket kritisk till beslutet.

– Framför allt till att man höjer den lägsta pensionsåldern, det är många som har tunga jobb inom sjukvård och industrier som inte orkar jobba till 64. De måste kunna få en rimlig pension, säger han.

Enligt Vänsterledaren drabbas kvinnor hårdast.

– Bland Kommunals medlemmar, som överväldigande är kvinnor, är den genomsnittliga pensionsåldern i dag 63 år. Det är precis de här grupperna som inte orkar arbeta så länge.

Ovärdig ändring

Han anser också att det är ett ovärdigt sätt att ändra systemet på.

– Det här har varit helt hemliga förhandlingar. Berörda fackföreningar och pensionärsorganisationer har inte bjudits in. Vi har inte haft en riktig debatt.

Han beklagar också att premiepensionssystemet blir kvar.

– Det negativa är inte att människor får arbeta längre utan att man gör det omöjligt i andra änden för människor som inte orkar arbeta att gå i pension, säger han enligt TT.

SD kritiskt till nästan allt

Sverigedemokraterna är mer eller mindre kritiska till allt utom de förändringar som föreslås i systemet för premiepensionen.

– Vi ingår inte i pensionsgruppen och vi ställer oss inte bakom förslaget om höjd pensionsålder. Vi förstår logiken i att blir vi äldre måste vi jobba längre, men vi vill jobba mer med frivillighet och incitament, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för SD till TT.

Avfärdar kritiken

Socialminister Annika Strandhäll (S) ger inte mycket för Vänsterpartiets kritik.

– Vi har fört djupa samtal med arbetsmarknadens parter som grund för överenskommelsen. Vi är väl medvetna om hur det ser ut inom LO och TCO, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.