Foto: TT

Apple: Sämre försäljning väntar – fortsatt svagt Iphone-intresse i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det går ungefär som förväntat för Apple, visar den delårsrapport som it-jätten släpppte på tisdagskvällen. Samtidigt dras bolaget med ett fortsatt svagt intresse för Iphone, i synnerhet på den jättelika kinesiska marknaden.

Sent på tisdagskvällen, svensk tid, kom delårsrapporten för amerikanska it-bolaget Apple Inc. Intänkterna för det sista kvartalet 2018 landade på 84,3 miljarder dollar. Det vill säga något över de 84 miljarder dollar som analytikerna på Wall street förutspått och den vinstvarning som Apple gick ut med i januari.

Apple varnade tidigare i januari att försäljningen skulle bli lägre än de mellan 89–93 miljarder dollar som man trott i november. Vinsten från första kvartalet lyfte till 4:18 dollar per aktie, från 3:89 dollar ett år tidigare, även det i linje med förväntningarna.

Nu tittar dock Apple fram mot våren med vissa bekymmer. I samband med delårsrapporten flaggar bolaget för att försäljningen under andra kvartalet 2019 sannolikt kommer landa på lägre siffror än vad analytikerna kommer att förutspå.

Ser över Iphone-prissättning

Ett av problemen för företaget är det alltjämt avtagande intresset för produkten Iphone, i synnerhet i Kina som är världens största marknad för smartphones.

Apples vd, Tim Cook, säger till nyhetsbyrån Reuters att bolaget nu undersöker effekterna av prissättningen på just Iphone. Det faktum att telefonerna prissätts i amerikanska dollar leder enligt Cook till dyrare Iphones utomlands, och nu ser Apple över sin prissättning.

– Om du tittar på utländska valutor, och i synnerhet marknader som försvagats det senaste året, har priserna (på Iphone) uppenbart ökat mer, säger Cook i en intervju till Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer