Apple slipper betala den skatt som EU-kommissionen vill att de ska betala på Irland. Foto: Mark Lennihan / AP Photo / TT

EU-domstolen: Apple slipper miljardskatt

Uppdaterad
Publicerad
Apple behöver inte betala så mycket skatt som EU-kommissionen vill. Det slår EU-domstolen nu fast, vilket gör att techjätten undgår skattekostnader på 134 miljarder kronor, som annars hade behövt betalas på Irland.

Kommissionen har hävdat att Irland gjort det möjligt för Apple att under flera år betala mindre skatt än andra företag. I ett långt resonemang kommer domstolen fram till att kommissionen inte har kunnat visa vilken juridisk grund kommissionen har för sitt uttalande.

Finansminister: ”Ingen specialbehandling av Apple”

Irland välkomnar beslutet.

”Det har alltid varit tydligt att det inte getts någon specialbehandling till Apple. Det korrekta beloppet har beskattats, i enlighet med irländska skatteregler”, meddelar landets finansdepartement i ett uttalande.

Beslutet kan överklagas till en högre instans inom EU-domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer