Jan Nylander, kommentator. Foto: SVT.

Arbetsförmedlingens omöjliga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens jobb är svårt redan i dag. Och snart riskerar det att bli omöjligt. Det skriver SVT:s ekonomireporter Jan Nylander i en kommentar.

Stackars Arbetsförmedlingen. Det finns ingen myndighet som blivit så utskälld och har så dåligt rykte  som arbetsförmedlingen de senaste åren. Men vad som inte framkommit i debatten är att de som arbetar på Arbetsförmedlingen har fått ett allt svårare jobb. Och om några år kanske jobbet blir helt omöjligt.

Samhällets problem landar hos Arbetsförmedlingen

I statistiken från Arbetsförmedlingen dyker en ny verklighet upp. För bara tio år sedan var majoriteten av Arbetsförmedlingens kunder arbetslösa som hade ganska stora chanser att få jobb. Men det är historia. Utvecklingen har gjort att det är Arbetsförmedlingen som tvingats ta hand om många av de problem som andra delar av samhället inte kunna lösa.

Skolan har till exempel inte klarat av att se till att tillräckligt många ungdomar går ut med godkända betyg från gymnasiet. Under de senaste tio åren har Sverige haft en stor invandring där många nu dyker upp hos Arbetsförmedlingen utan nödvändiga baskunskaper. Och dessutom har Sveriges regering framgångsrikt arbetat med att få ut nya grupper i arbetslivet. Det handlar om alla dem som tidigare varit förtidspensionärer eller långtidssjukskrivna.

Resultatet ser vi nu – de grupper som har allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden har ökat explosionsartat. Över 100.000 fler på bara tio år. Vad det betyder för alla dem som arbetar på Arbetsförmedlingen är självklart. Det är förstås ett mycket tuffare jobb att slussa ut någon i arbetslivet som varit arbetslös flera år och gick ut grundskolan för 20 år sedan, än en nyutexaminerad sjuksköterska eller ingenjör.

Ryktet står på spel

Risken är stor att vi bara är i början på en ny och farlig utveckling. För vad händer när konjunkturen vänder uppåt igen, något som de flesta experter hoppas på. Då kommer efterfrågan på arbetskraft att ta fart igen. Och de som står först på kö är förstås den allt mindre grupp som har lättast att få jobb. Men vad händer när den gruppen börjar ta slut?

Redan nästa år räknar Arbetsförmedlingen med att närmare sju av tio arbetslösa tillhör dem som är mest svårplacerade. Vad händer med Arbetsförmedlingens rykte när den gruppen ökar så att bara några få har lätt att få jobb?

Vilka arbetsgivare kommer då att tycka det är värt att använda sig av Arbetsförmedlingens tjänster? Och hur ska alla de som arbetar på Arbetsförmedlingen kunna förklara varför de inte kan skaka fram den arbetskraft som arbetsgivarna vill ha när arbetslösheten fortfarande är hög?

Som sagt – det kan bli ett omöjligt jobb om bara några år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.