default_caption

ARN:s beslut kan bli juridiskt bindande

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av riksdagspartierna vill att Sverige ska se över om Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer ska bli juridiskt bindande. Detta visar en enkät som SVT gjort.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, rekommenderar en lösning i tvister mellan konsumenter och företag. Men förra året struntade nästan var tredje näringsidkare, 29 procent, i ARNs beslut att konsumenten ska kompenseras ekonomiskt.

– Jag tycker ändå att följsamheten av våra beslut i ARN är bra, det var 71 procent  förra året som följde nämndens rekommendationer, säger Britta Ahnme Kågerman generaldirektör och ordförande i Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

– I efterhand tillkommer även ungefär fem procent till när Råd och Rön flaggar för att konsumenttidningen ska publicera sin så kallade ”svarta lista”, och jag tycker det är bra, säger Britta Ahnme Kågerman.

”Oacceptabelt”

Men att det är bra tycker inte politikerna. Samtliga partier i riksdagens civilutskott, som har hand om konsumentfrågor, tycker att det är ”oacceptabelt” att så många struntar i ARN. Det visar SVTs enkät. Hälften av partierna – S, C, V och SD – vill även se över om ARN:s rekommendationer ska bli juridiskt bindande så att företagen måste följa myndighetens beslut.

– Det är inte upp till mig att ta ställning till men skulle man göra det måste det ske en ordentlig utredning. Så att man ser vad det skulle betyda för handläggningstiderna och vad det skulle kosta extra för samhället, säger Britta Ahnme Kågerman

Den norska motsvarigheten till ARN, Förbrukertvistutvalget, FTU, fattar på flera områden beslut som blir tvingande på ett helt annat sätt än i Sverige. Precis som i Sverige hamnar konsumenttvister som ej går att lösa på FTU:s bord och precis som i Sverige avgörs besluten av en nämnd bestående av jurister och representanter från både näringslivet och konsumentsidan. Men till skillnad mot i Sverige kan konsumenter som vinner tvister få hjälp att driva in pengarna av kronofogden och om företagen som förlorar tvister inte vill betala måste de gå till domstol.

I kvällens Rapport kommenterar politiker SVT:s enkät och i Aktuellt ikväll debatterar konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) och ordföranden i riksdagens civilutskott Veronica Palm (S) Allmänna reklamationsnämndens roll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.