”Att inte ha en försäkring är det dummaste jag har gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Cederling skulle bara cykla och träna innan jobbet. Men ingenting blev sig likt efter cykelturen för elva år sedan.

Det var någonstans på Rörstrandsgatan i centrala Stockholm som olyckan inträffade. Exakt på vilken plats hans liv förändrades vet han inte. 

– Jag vet inte riktigt. Antagligen kom jag ner den här vägen för jag skulle träna där borta, pekar Jonas Cederling, och fortsätter:

– Jag fick nog in min väska i framhjulet så att det tog tvärstopp. Så det var ingen bil inblandad utan jag hann bara inte ta emot mig utan flög och landade på huvudet och fick en skallbasfraktur med hjärnblödning.   

Sex veckor är borta

När han vaknar upp efter en vecka i koma är halva kroppen förlamad och minnet borta.

– Jag har en lucka på sex veckor som är totalt borta, det är därför jag inte vet var olyckan skedde, detaljerna kring olyckan är sådant som folk har berättat för mig i efterhand. Jag fick ju börja om från början efter olyckan. Mamma satt bredvid mig vid sjukhussängen och jag kände inte igen henne så från den stunden så är det nya människor, nya intryck, nya möten och nya känslor, säger Jonas.

Det har gått elva år sen olyckan och mycket har blivit bättre, men hjärnskadan och hörselbortfallet har gjort att han exempelvis inte kunde fortsätta att arbeta som ljudtekniker. I dag arbetar han tio timmar i veckan och är sjukpensionerad resten av tiden.

– Det ger ju ingenting. Man lever på cirka 9.000 i månaden. Och har man då haft ett jobb som har dragit in pengar och kunnat haft ett liv utan ekonomiska bekymmer... det är en jätteomställning.

”Det dummaste jag gjort”

När olyckan inträffade hade han ingen försäkring alls.

– Att inte ha en försäkring är det dummaste jag har gjort.

– Hur ofta tänker du på det?

– Egentligen jämt, men jag orkar ju inte tänka utan kopplar bort det för annars går det inte. Jag kan ju inte gräva ner mig i det som har hänt utan försöker att gå vidare.

”Hade känt mig tryggare”

Om Jonas Cederling hade krockat med en bil istället för att få in väskan i hjulet hade bilistens trafikförsäkring täckt även Jonas skador och han hade ersatts för hela det inkomstbortfall som skadan gav upphov till.

– Det är ju helt sjukt att det är sådana skillnader. Hade jag fått full ersättning hade mitt liv varit mycket lugnare och jag hade kunnat känna mig tryggare och mindre stressad. Jag hade då också kunnat engagera mig mer i att bli bättre och att komma tillbaka på ett bättre sätt. Ekonomi är en jättestor del av allting...

Jonas Cederling berättar att han har provat att cyklat efter olyckan.

– Men jag känner inte alls samma tjusning. Jag har jättedålig balans och så måste man ju ta in allt som händer runt omkring och jag är inte alls med på banan, så då avstår jag hellre.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.