Foto: TT

Banken SEB finansierade brottsmisstänkt skatteupplägg

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska banken SEB har medverkat i en avancerad aktieaffär som, enligt åklagare, har kostat tyska skattebetalare en miljard kronor. Banken dras därmed in i det som beskrivs som Europas största skattesvindel i modern tid. Det visar en granskning som SVT och TT gjort tillsammans med journalistnätverket Correctiv och en rad internationella nyhetsredaktioner. SEB förnekar att man finansierat sådana upplägg.

Den sjunde april 2010 svarar en av SEB-Tysklands chefer på ett mejl han fått av två aktiemäklare i Dubai. Mejlet som inleds med ”Hallå, grabbar” innehåller ett förslag på ett upplägg på korttidshandel i aktier i 20 av de största tyska börsbolagen. Bland dem biltillverkaren Volkswagen och elbolaget Eon.

Men det är ingen vanlig aktieaffär. Nu blir det komplicerat. Men det är också ett av syftena med uppläggen.

Bankerna & skatteplundringen

I ett antal affärer ska aktier för över åttio miljarder kronor köpas för att säljas några dagar senare. SEB bidrar bland annat med att finansiera en del av affären med ett kortlån på motsvarande upp till fem miljarder kronor.

Hade inte rätt till skatteåterbäring

Vanligtvis försöker en aktiehandlare köpa en aktie för ett pris och sedan sälja den senare för ett högre pris för att göra en vinst. Men denna gång var ingen av männen intresserade av att göra någon aktiespekulation. Det var något annat de ville komma åt. En skatteåterbetalning de inte hade rätt till.

Kort tid efter mejlet genomförs aktieaffärerna. Enligt flera sälj- och köpnotor och andra dokument som SVT tagit del av -  tillsammans med detaljerade insiderberättelser, sker affärerna runt den dagen då aktieägarna får sin så kallade utdelning. Det vill säga den del av vinsten som delas ut till aktieägarna. Affären genomfördes genom en rad transaktioner med utländska bolag. På så sätt såg det ut som de utländska bolagen ägt aktierna under utdelningen, trots att de aldrig fick någon.

I Tyskland, precis som i många andra länder, behåller myndigheter automatiskt en utdelnings- eller kapitalskatt i samband med utdelningen för utländska aktieägare. Men genom olika upplägg kan man begära tillbaka de pengarna. Det var precis det som skedde i Frankfurt 2010 enligt en av insiderpersonerna som hade detaljerad insyn i affären. Trots att de aldrig fått någon utdelning och än mindre betalat skatt på den.

Detta är ett upplägg som kallas cum-ex. Lägg till att den ”riktige” ägaren får utdelning som han kan göra avdrag på innebär det att samma aktie kan ge skattevinst två gånger.

Banken SEB har valt att inte ställa upp på några intervjuer. Men i ett mejl till SVT och TT skriver informationschefen Frank Hojem att ”SEB finansierar inte så kallade cum-ex affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald”.

Diskuterade skatteupplägg öppet

Men enligt dokument SVT och TT sett så diskuterade insiderpersonen skatteupplägget ”helt öppet” med SEB-chefen och han var medveten om att detta var en affär som handlade om att återfå skattepengar som man egentligen inte hade rätt till.

En annan av huvudpersonerna med stor insyn i affärerna säger att det var samma banker i Tyskland som ständigt återkom när det gällde de kontroversiella skatteuppläggen som kallas cum-ex. I förhör nämner han fyra stora banker. En av dem är SEB.

SVT och TT har tagit del av information från tyska rättsliga dokument. Enligt informationen ska mäklarna under några intensiva dagar i april och maj 2010, med SEB:s hjälp ha genomfört stora aktieaffärer och på så sätt fått ut närmare en miljard kronor från den tyska skattemyndigheten i återbetald kapitalskatt, pengar man aldrig hade rätt till och som i princip betalats ut två gånger.

SEB-chefen i Frankfurt föreslog i sitt mejl att hans banks andel av vinsten skulle motsvara två procent av utdelningen. Det motsvarar för just den affären drygt 70 miljoner kronor i vinst för banken. På några få dagars affärer.

Följer regelverket

SVT och TT har bett SEB kommentera uppgifterna. Bankens tysklandschef Johan Andersson skriver i ett mejl att banken genomfört alla affärer i ”enlighet med gällande lagstiftning och regelverk” och att banken ”inte erbjudit så kallade cum-ex affärer”, det vill säga aktieaffärer där syftet enbart är att få en skatteåterbäring på en aktieutdelning man aldrig fått, det vill säga just den typen av affärer som insiderpersonerna säger att SEB genomförde i Frankfurt 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet