Foto: SVT

Bankerna skärper låneregler

Uppdaterad
Publicerad

Alla nya lån med en belåningsgrad på över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras, enligt en ny rekommendation från Bankföreningens styrelse.

Syftet är att enligt föreningens vd, Thomas Östros, att uppnå en sund amorteringskultur.

”Vi har även inlett en dialog med berörda myndigheter om i vilken takt amortering bör ske”, skriver Östros i en kommentar.

Den svenska lånefesten

I våras gick föreningen ut med en rekommendation enligt vilken lån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras.

Bland Bankföreningens medlemmar finns totalt 27 banker, inklusive samtliga svenska storbanker.

Bara nya lån

Enligt Thomas Östros är det bara nya bolån som berörs av rekommendationen. Vad som gäller för befintliga låntagare som belånar bostaden igen, exempelvis för att renovera, tror Östros avgörs bäst i samtal mellan låntagaren och banken.

– Men retroaktivt kommer man naturligtvis inte förändra i gamla kontrakt. Däremot, bygger man ut lånen och det ligger över 50 procent bör rekommendationen vara styrande, säger han.

Han tillägger att rekommendationen även öppnar för att bankerna i framtiden ska kunna fortsätta agera professionellt gentemot låntagare som blir arbetslösa, skiljer sig eller blir sjuka.

– Säg att någon blir tillfälligt arbetslös eller att det är en skilsmässa och man behöver andrum i amorteringarna, då är bankerna vana och kunniga i att ta en sådan diskussion med sin kund och värna sin kund, säger han.

Varnar för lagstiftning

Han varnar samtidigt för att ett lagstiftat amorteringskrav kan försvåra denna flexibla hållning.

– Vi för just nu dialog med myndigheter om vad de bedömer är en lämplig amorteringstakt, säger Thomas Östros.

I slutändan är det en fråga som bör avgöras på regeringsnivå, enligt Östros.

Amorteringar av bolån för låntagare med en belåningsgrad på under 50 procent bör enligt Östros vara frivilligt, som en sparform vid sidan av fonder eller sparkonto.

-Det beslutet bör man få fatta själv, efter sin egen klokskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet