Politiker splittrade om bostadsbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Har vi en bostadsbubbla i Sverige? Ja, tror riksdagsledamot Karin Svensson Smith. Många politiker är tveksamma till en bubbla – men oroas över svenskarnas höga skuldsättning, visar en enkät som SVT Nyheter har gjort.

Tror politikerna på en bostadsbubbla? Hör dem resonera i bildspelet ovanför! Klicka åt vänster för fler klipp!

Har vi en bostadsbubbla och vad ska man göra åt den höga skuldsättningen hos svenskarna? När SVT Nyheter talade med politikerna i samband med Riksdagens högtidliga öppnande den 30 september gick åsikterna isär.

Den svenska lånefesten

Riksdagsledamot Karin Svensson Smith (MP) tror att vi har en bostadsbubbla.

– Folk är alldeles för belånade. Vi behöver ha en mer robust ekonomi, för både människor, hushållen och för staten, säger hon.

SD vill införa amorteringskrav

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan det finnas en bostadsbubbla i vissa delar av landet, till exempel Stockholm. Hans parti vill att det införs ett amorteringskrav. Det innebär att det sannolikt finns en majoritet i riksdagen som vill införa någon form av amorteringskrav på bostadslån.

– Vi behöver göra någonting långsiktigt, säger han.

Dåvarande finansminister Anders Borg (M) flaggade i somras för att bindande amorteringskrav snart är här. Även nuvarande finansminister Magdalena Andersson har öppnat för att diskutera tydligare amorteringskrav. Ett beslut väntas i november, i samband med att stabiliseringsrådet möts.

”Vissa områden är överprissatta”

Nye finansmarknadsministern Per Bolund (MP) säger att frågan om amorteringskrav ”processas just nu” och att ”det finns risk med den höga skuldsättningen”. Han vill inte tala om en generell bubbla, men håller med om att det kan finnas problem på vissa håll.

– Det kan finnas en risk för att vissa områden är överprissatta, säger han.

”Kan beskrivas som en bubbla”

Avgående infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) finns med i diskussionerna om ny ordförande för Moderaterna. På frågan om amorteringskrav säger hon att det alltid är bra om lån ”betalas tillbaka över tid”.

– Det är väldigt många fler som gärna vill ha en bostad och det behöver byggas väldigt många fler bostäder. Kopplar man till att det finns en stor efterfrågan och litet utbud kan det ibland beskrivas som en bubbla.

Persson vill avskaffa ränteavdragen

Tidigare statsminister Göran Persson tror däremot inte det finns en bubbla. Men han anser att ränteavdragen är osunda och att om man avskaffar dem, inledningsvis för de högsta lånen, så ”bryter man förväntningarna på stigande priser”.

– Det är ganska enkelt att göra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet