Historiskt är bankernas lönsamhet på bolån fortsatt god. Foto: TT

Bankernas bolånevinster sjunker sakta

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas vinster på bolånen sjönk ytterligare något andra kvartalet. Men de är fortsatt höga, enligt Finansinspektionen.

Bankernas så kallade bruttomarginal på bolån sjönk under andra kvartalet. Marginalen minskade från 1,46 procent vid slutet av första kvartalet till 1,44 procent vid utgången av andra kvartalet, enligt Finansinspektionen (FI). Bakgrunden är något lägre snitträntor gentemot kunderna medan bankernas egna finansieringskostnader låg ungefärligen stilla.

Från toppen i december 2017 då marginalen låg på 1,71 procent har den stadigt gått ner sedan dess.

Det rimmar hyfsat väl med storbankernas aningen krympande vinster, enligt deras kvartalsrapporter. Konkurrensen har ökat, de mindre spelarna har tagit marknadsandelar och tvingat fram en viss prispress. Att även efterfrågan på bolån saktat in ökar konkurrensen ytterligare.

FI: Utnyttja möjligheten att förhandla

Men, historiskt är bankernas lönsamhet på bolån fortsatt god. Under större delen av 00-talet låg den genomsnittliga marginalen mellan 0,5 och 1 procent, enligt Finansinspektionen som fortsatt uppmanar kunderna att utnyttja möjligheten till förhandling.

”Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter, samtidigt som banker kan behålla en god lönsamhet på bolån. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk”, skriver FI i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer