Bankerna tjänar mycket pengar på ditt bolån. Foto: TT

Bankernas vinster på bolån ökar

Uppdaterad
Publicerad

De svenska storbankerna tjänar ännu mer pengar än förra året på bolån. Totalt har de fyra storbankerna tjänat drygt 30 miljarder kronor på det så kallade räntenettot det senaste kvartalet.
– De tjänar vansinnigt mycket pengar på bolån, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

Sedan finanskrisen för åtta år sedan har bankerna ökat sina marginaler på bolån kraftigt. Då låg marginalerna på bolån på omkring 0,2 procent. Enligt de senaste siffrorna som publicerades i augusti ligger bankernas marginaler nu på rekordhöga 1,73 procentenheter. Allt enligt Finansinspektionen, FI, som presenterar siffror kvartalsvis.

– Bankernas marginaler på bolån har mångdubblats. När räntorna har fallit så har bankerna passat på att öka marginalerna. Bolånekunderna betalar mer än vad de skulle behöva, säger Jacob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarnas riksförbund

Finansinspektionen förklarar en del av uppgången med att de ställer högre krav på bankerna än tidigare. Men det förklarar långt ifrån hela ökningen.

– Vi kan ju konstatera att bankernas bolånemarginal är på en all-time-high nivå, åtminstone under den tid vi mätt, säger Henrik Larsson, på Finansinspektionen.

Räntenettot ökar ytterligare för storbankerna

De senaste dagarnas kvartalsrapporter från storbankerna visar samtidigt att bankerna lyckas öka sitt räntenetto ytterligare, jämfört med samma period i fjol.

Räntenettot är det som banken tjänar på skillnaden mellan inlåning och utlåning. Till stora delar handlar detta om vinster från bolånekunder.

Handelsbanken ökar sitt räntenetto för det tredje kvartalet (jämfört med året innan) med 8 procent till 7,6 miljarder kronor och Swedbank ökar sitt räntenetto med 6 procent till 6,2 miljarder kronor. SEB:s räntenetto ökar med 9 procent till 5,1 miljarder kronor.

Och även Nordea ökar räntenettot något, plus en procent till 11,5 miljarder kronor.

De fyra storbankerna har alltså tillsammans tjänat drygt 30 miljarder kronor på räntenettot under tre månaders tid (juli, augusti och september).

”Sunt för alla utom bankerna med lägre lån”

Att räntenettot ökar kan både bero på att banken lånar ut mer pengar och att banken tjänar mer per utlånad krona.

– Så länge det är lönsamt för bankerna att trycka ut pengar på marknaden, så kommer de att göra det. Det vore sunt för alla om alla hade lägre lån. För alla utom för bankerna, säger Jacob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarnas riksförbund.

”Extrem konkurrens” enligt Swedbank

När det gäller bolånemarginalerna generellt i Sverige har Finansinspektionen tidigare sagt att de indikerar en svag konkurrens på marknaden. Villaägarnas riksförbund är ännu tydligare och kallar konkurrensen på bankmarknaden ”dålig”.

Men här håller inte Swedbank:s vd Birgitte Bonnessen med.

– Det är extrem konkurrens i dag. Det har aldrig varit så många aktörer som erbjuder bolån som i dag, säger Bonnesen.

Hon fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med kvartalet. Det är ett väldigt stabilt resultat.

Och inte heller Nordea håller med om att konkurrensen mellan bankerna skulle vara dålig.

– Vi verkar på en hårt konkurrensutsatt marknad och sätter marknadsmässiga priser. Generellt ligger bolåneräntan på historiska låga nivåer och är faktiskt bland de lägsta i Europa, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer