Nordeas huvudkontor på Hamngatan i Stockholm. Foto: TT

Nordea flyttar huvudkontoret till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas huvudkontor flyttar till Finland, meddelar banken efter ett flera timmar långt möte där frågan diskuterats. Samtidigt rusade aktien på börsen.
– Det är en enorm prestigeförlust för regeringen, säger Knut Kainz Rognerud, SVT Nyheters ekonomiska kommentator.

Beslutet innebär att ett begränsat antal medarbetare påverkas av flytten, skriver banken i ett pressmeddelande. Nordea skriver också att de kommer fortsätta att betala skatt på alla sina fyra hemmamarknader.

 – Man kan bara spekulera men kanske hoppas Nordea att medielandskapet är lite vänligare i vårt grannland, säger Knut Kainz Rognerud, SVT Nyheters ekonomiska kommentator och fortsätter:

– Det är svårt att veta exakt vad som försiggått i styrelsen. Men det här är ju en diskussion som pågått länge, säger han.

Oklara effekter

Experterna är oense om vad effekterna av en flytt skulle bli för Sverige. Sverige har en stor banksektor vilket innebär finansiella risker. Nordeas balansomslutning på 6 340 miljarder kronor är drygt tusen miljarder kronor större än Sveriges BNP, dubbelt så stor som Danmarks BNP och tre gånger så stor som Finlands BNP.

Nordea kan vid en flytt räkna med fortsatt avdragsrätt för räntor på så kallade förlagslån, vilket årligen beräknas ge 600 miljoner kronor jämfört med att stanna i Sverige. I Sverige försvinner denna avdragsrätt vid årsskiftet.

LÄS MER: Så påverkas kunderna

De tre länder som varit aktuella som värd för Nordeas huvudkontor — Danmark, Finland och Sverige — tillämpar olika modeller för hur kapitalkrav beräknas. Detta försvårar jämförelser och Nordea har därför valt att betrakta denna faktor som neutral i flyttkalkylen.

LO hotar

LO-facken Kommunal och Handels hotade i somras med att ta ut sina pengar om Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige.

– Vi har jättemycket affärer i Nordea och har god erfarenhet av banken. Men det är klart att om de använder den här typen av hot måste vi diskutera det i styrelsen, sa LO:s ordförande Karl-Petter då.

Magdalena Andersson: Stanna kvar

Under våren rasade en het debatt om Nordeas vara eller icke vara i Sverige, inte minst inom politiken. Frågan har ett stort symbolvärde. Kritiker menar att det skadar Sverigebilden om Nordea flyttar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har svängt från att först säga att det finns fördelar med att Nordea flyttar — något hon fick skarp kritik för — till att tycka att det är bra om banken finns kvar.

LÄS MER: ”Avgiften är omöjlig”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordea flyttas från Sverige

Mer i ämnet