Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: TT

Uppgifter: Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige

Nordea har bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige, uppger Svenska dagbladet. Men innan kontoret flyttas måste ett formellt beslut fattas av bankens styrelse.

Frågan om flytt för Norderas huvudkontor har varit en het fråga sedan regeringen i slutet på februari presenterade sitt förslag om höjd resolutionsavgift. Nu uppger Svenska dagbladet att banken kommer flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Redan i mars sa Nordeas ordförande Björn Wahlroos att regeringens planer skulle kunna leda till att banken flyttar från Sverige.

– Styrelsen har inte fattat något beslut i ärendet, säger Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea till SVT Nyheter.

Styrelsen måste fatta formellt beslut

Enligt uppgifter till Svenska dagbladet har banken nu bestämt sig för att flytta – men först måste ett formellt beslut fattas av Nordeas styrelse.

Rodney Alfvén säger att ett beslut om en eventuell flytt kommer att fattas innan augusti.

Om styrelsen formellt beslutar om flytt kan det nya huvudkontoret hamna i Köpenhamn eller Helsingfors.

LÄS MER: Regeringen: Bankerna bör bidra mer

Regeringen måste göra helomvändning

Regeringens förslag om att öka inbetalningarna från bankerna till den så kallade resolutionsreserven, alltså den riksreserv som finns i fall staten skulle behöva rädda bankerna, skulle betyda drygt fem miljarder i ökad avgift menar Nordea.

Enligt Svenska dagbladet är det enda som kan stoppa en flytt att regeringen gör en helomvändning.

Påverkar inte kunderna

Om en flytt blir av kommer det inte att påverka Nordeas kunder säger Rodney Alfvén.

– Vår affärsmodell skulle vara totalt opåverkad. Kunderna kommer inte märka av någonting av det här, säger han.

För personalen har en eventuell flytt inte heller någon större inverkan.

– Det skulle få oerhört små inverkningar på personalen. Det är vd och eventuellt några personer till som skulle behöva flytta, säger Rodney Alfvén.

LÄS MER: Nordeas Wahlroos till attack mot regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer