Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea. Foto: TT

Nordeas Wahlroos till attack mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas ledning fortsätter sitt korståg mot regeringens planer på att höja bankernas inbetalningar till riskreserven. Bankens styrelseordförande

Björn Wahlroos dömde ut regeringens förlag redan innan han formellt

öppnade stämman i dag.

– Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering och banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst.

Regeringens förslag om att öka inbetalningarna från bankerna till den så kallade resolutionsreserven, alltså riskreserven om staten skulle behöva rädda bankerna, skulle betyda drygt fem miljarder i ökad avgift enligt Nordea.

– Avgiften är omöjlig för oss att leva med. Kommer det inte substantiella förändringar i den flyttar vi från Sverige,  säger han till SVT Nyheter.

Flytt inom Norden

Innan stämman sade Wahlroos till SVT att banken i första hand tänker sig en flytt av huvudkontoret till något annat nordiskt land.

De alternativ som just nu är realistiska är därför att flytta huvudkontoret till troligen Danmark, eller Finland.

– Norge är kanske längst bort, för de är ju inte EU-medlem. EU är ingalunda det enda kriteriet, fast det är en poäng, säger Wahlroos.

Tjänade 40 miljoner kronor

Rent fysiskt är en flytt av huvudkontoret en ganska enkel sak att genomföra, enligt Wahlroos.

– Det kanske berör ett hundratal personer så där. Fast på sikt kan det bli fler, säger han.

Men ni tjänade över 40 miljarder förra året, har ni inte råd med den där avgiften?

– Företagande fungerar ju inte så att man tjänar en viss summa och sedan nöjer man sig och går hem, säger Björn Wahlroos.

Kommenterar finansministerns uttalande

Han kommenterade också finansminister Magdalena Anderssons uttalande i förrgår om att det kan vara bra för Sverige ur risksynpunkt om Nordea flyttar.

– Hon har konstaterat att det kanske blir en lättnad för Sverige att inte ha så stor riskexponering mot finanssektorn. Det är ett professionellt uttalande.

Nordea är först ut bland storbankerna att ha årsstämma. En utdelning på nästan 25 miljarder ska klubbas samtidigt som vd Casper von Koskull antas få svara på frågor om hotet att flytta huvudkontoret utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.