Foto: TT/SVT

Bankman misstänks ha svindlat SEB

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid SEB sitter häktad, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och penningtvättsbrott. Enligt åklagaren ska banken ha vilseletts att betala ut stora belopp i samband med kreditgivning.

– Jag går inte in exakt på vilka summor det rör sig om, men sammantaget handlar det om ansenliga belopp, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Banktjänstemannen sitter sedan en dryg månad tillbaka häktad i Göteborg, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, försök till grov trolöshet mot huvudman och penningtvättsbrott. Han misstänks för att i sin anställning hos SEB ha vilselett banken att betala ut felaktiga krediter. En annan man utanför banken misstänks ha varit delaktig i brottsligheten och har också häktats av Göteborgs tingsrätt, misstänkt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

SEB anmälde

Det var banken själv som lämnade över ärendet till polisen.

– Det stämmer att vi upptäckte oegentligheter för några veckor sedan och anmälde detta. Vi kan inte nu se att några kunder har drabbats, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

SEB vill inte heller kommentera vilka belopp det rör sig om i det här skedet utan hänvisar till polis och åklagare.

Enligt åklagaren Gustav Nyström så är det vid två tillfällen som banken har betalat ut pengar, när det gäller försöksbrotten så har pengarna inte hunnit betalas ut. Han vill inte kommentera om några av de försvunna pengarna har säkrats.

– Jag räknar med att kunna fatta beslut om åtal om ungefär en månads tid, säger Gustav Nyström, kammaråklagare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.