Foto: Scanpix

Stora bankvinster kan vara ny finansbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken Swedbank presenterade idag en nytt rekordresultat.

Samtidigt varnar finanskriskommitténs tidigare ordförande, Thomas Franzén,för att de höga bankvinsterna är ett tecken på en ny finansbubbla.

– Nu börjar vi så småningom bygga upp en ny finansbubbla. Jag tycker det är dåligt att bankerna, och det gäller inte bara Swedbank, inte tar sitt samhällsansvar och diskuterar om det är långsiktigt rimligt att avkasta 15 procent på eget kapital när ekonomin i samhället växer med tre – fyra procent, säger Thomas Franzén, tidigare ordförande för finanskriskommittén och före detta vice riksbankschef.

Men bankerna säger att de har mycket högre eget kapital i dag, riskerna är lägre och man kommer inte göra om samma misstag?

– Nej, men det har man alltid sagt efter varje bubbla, att det här kommer inte att hända igen, säger Thomas Franzén.

VD tonar ned risken

Men enligt Swedbanks vd Michael Wolf är risken för Swedbank mycket mindre i dag, bland annat för att banken har ett mycket högre eget kapital.

– Då saknade vi kapital för det stressade scenariot. Och det visade sig 2009. Vi hade inte likviditet när marknaderna stängde. Allt det har vi tagit kostnader för och det har inte varit alldeles gratis, säger Michael Wolf.

– Det har gjort att vi har varit tvungna att bli väldigt mycket mer kostnadseffektiva och vi har också minskat risken i banken. Vi har till exempel tagit ned utlåningen i Baltikum med 150 miljarder kronor.

Vinsten kan bli rekordhög

På tisdagen presenterade storbanken Swedbank sitt resultat för tredje kvartalet. Vinsten för de nio första månaderna i år blev 11,6 miljarder kronor efter skatt vilket gör att årsvinsten för 2013 kan bli den största i Swedbanks historia.

En förklaring till de ökande vinsterna är att svenskarna fortsätter att låna allt mer pengar för bostäder.

Swedbanks årsvinst för 2007, det vill säga året före finanskrisen, var drygt 12 miljarder kronor. Det vill säga att banken på tre kvartal i år tjänat nästan lika mycket som man gjorde på hela året innan den senaste finansbubblan sprack. Då gjorde banken stora förluster och regeringen tvingades gå in med statliga mångmiljardgarantier.

Pengar till aktieägarna

Swedbank har sina rötter i Sparbanksrörelsen. I de lokala sparbankerna går vinsten tillbaka till kunder och samhället. I Swedbanks fall har banken ett mål på att dela ut tre fjärdedelar av vinsten till aktieägarna. Årets rekordvinst gör att det denna gång kan bli ännu mer.

– Vi är ett börsbolag och utifrån de premisserna arbetar vi. Men det finns ingen konflikt över tid i att ha nöjda kunder och ha vinst, säger Michael Wolf.

Europas mest lönsamma

Efter att Swedbanks ledning presenterat sin rapport tog aktien ett glädjeskutt på Stockholmsbörsen, och aktien har nu tiofaldigats sedan lägstanivån för drygt fyra år sedan.

På onsdag berättar Nordea och Handelsbanken som sina resultat och på torsdag är det SEB:s tur. Alla bankerna väntas visa goda vinster. De svenska storbankerna tillhör just nu Europas lönsammaste samtidigt som de har ett relativt högt eget kapital.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.