Nya miljardvinster för Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på strax över fem miljarder kronor för tredje kvartalet 2013. Det kan jämföras med strax under fem miljarder kronor motsvarande period 2012.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade analytiker räknat med att Swedbank skulle göra en vinst på 4,8 miljarder kronor, en beräkning som nu överträffades.

– Utvecklingen och kreditefterfrågan framöver kommer självklart påverkas av hur vår omvärld utvecklar sig, säger Swedbankchefen Michael Wolf på en telefonkonferens.

Samtidigt skriver han i rapporten att ökade kapitalkrav på bankerna inte kan lösa obalanserna kring bostadsfrågan.

”Vi vill hjälpa våra kunder till egen bostad och lånar gärna ut till nybyggnation. Men vi vill inte vara med på en karusell där samma objekt belånas till ständigt högre nivåer. Vår bedömning är att ökade kapitalkrav på banker inte är en framkomlig väg för att komma till rätta med det svenska problemet med för lite bostäder, vilket hämmar den potentiella tillväxten”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.