• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Allt fler har hamnat i Fas 3 under året som gick. Foto: SVT

Få får jobb i fas 3

Publicerad

Två procent av de som är i den omdiskuterade sysselsättningsåtgärden fas 3 fick jobb i juli. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Hälften av de som lämnar sysselsättningsfasen, tidigare fas 3, gör det för att de fått jobb. I juli 2013 handlade det om 807 personer. Men det stora flertalet sitter fast i åtgärden och just nu är det rekordmånga: 33 700 personer.

Och enligt prognoserna kommer antalet fortsätta stiga, 2016 beräknas de vara över 40 000. Åtgärden är omdiskuterad, Socialdemokraterna vill avskaffa den helt. 

– Fas tre är ett fiasko som inte leder till jobb. Arbetslösheten stiger, men fas tre ökar snabbare, det är en återvändsgränd, säger Ylva Johansson (S) vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet till SVT.

”Ytterst få”

För två år sedan krävde en riksdagsmajoritet att anvisningarna till fas 3 skulle stoppas. Sedan dess har åtgärden bytt namn, den heter numera sysselsättningsfasen och deltagaren har numera rätt till starta eget bidrag och viss utbildning.

Sedan februari finns också ett förstärkt bidrag för den arbetsgivare som anställer någon  ur sysselsättningsfasen, staten står för 85 procent av lönen, samt ett handledarstöd om 150 kronor om dagen i ett års tid. Hittills har 4850 personer fått jobb den vägen, och det anser ansvarig minister är för lite.

– Det är ytterst få företagare som vill ge långtidsarbetslösa den chansen, och  jag tycker att de bör bli fler, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

”Har rätt till utbildning”

Angående att anvisningarna till sysselsättningsfasen fortsätter i ökad omfattning trots riksdagsbeslutet anser hon att de förändringar som gjorts i åtgärden är fullt tillräckliga.

– Vi har återrapporterat detta till riksdagen, numera har man rätt till utbildning och starta eget bidrag. Regeringen anser att vi har ändrat åtgärden i enlighet med riksdagens beslut, säger Engström.

”Gör ett jäkligt bra jobb”

Henrik Hill är en av de som varit i fas 3 och nu fått jobb. Han jobbar som inkastare på en krog och arbetsgivaren får en stor andel av hans lön betald i form att ett nystartsbidrag. Han anser att företagarna bör utnyttja detta mer.

– Det är en ynnest att anställa en fastreare. Mitt intryck är att det är människor som ofta råkat hamna i långtidsarbetslöshet, efter en depression eller liknande, det är inget fel på oss, säger han.

När restaurangen inte får bidrag för dig längre, har du kvar jobbet då?

– Självklart, för jag gör ett jäkligt bra jobb, säger han och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer