Kina hotar med motåtgärder efter Trumps senaste hot om nya tullar. Foto: TT

Barnkläder och mobiler på tur att få tullar

Uppdaterad
Publicerad

Barnkläder, datorer och smarta telefoner hör till de kinesiska varor som riskerar att drabbas av nya 10-procentiga tullar när USA:s president Donald Trump mister tålamodet med Kina.

Kina hotar med motåtgärder.

I ett Twitterutspel under torsdagskvällen visade USA:s president att han mist tålamodet med handelsförhandlingarna med Kina som han anser går för långsamt. Trump anklagar Kina för att ha svikit löften om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter.

Det kinesiska handelsdepartementet svarar med ospecificerade motåtgärder då de ser Trumps utspel som en allvarlig överträdelse mot den vapenvila som de båda stormakternas presidenter kom överens om i samband med G20-mötet i juni.

Börserna faller

På Twitter beskyller Trump också sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping personligen för att inte ha gjort mer för att stoppa försäljningen av den syntetiska drogen fentanyl till USA.

Utspelet från den amerikanska presidenten fick omedelbara reaktioner på marknaden. I USA dök såväl börsen som oljan och tioårsräntan medan förväntningarna på nya räntesänkningar steg. Tullhotet fick även effekt på de asiatiska börserna och de europeiska börserna följer efter.

De nya tullarna omfattar varor till ett värde av 300 miljarder dollar och inkluderar bland annat smarta telefoner, datorer och barnkläder.

Förlängd konflikt

”Detta inkluderar inte de varor till ett värde av 250 miljarder dollar som redan belagts med 25-procentliga tullar”, twittrar Trump men tillägger senare att han ser fram emot fortsatta samtal i positiv andra.

”Det är högst osannolikt att Kina delar hans åsikt. För det första kommer Kina sannolikt att stoppa de inköp av jordbruksprodukter som länderna kom överens om i Shanghai. För det andra har Kina ofta upprepat att dialogen måste baseras på ärlighet och ömsesidig respekt samt att USA:s kraftiga påtryckningar inte kommer att leda någonvart” skriver Danske Banks ekonom Vladimir Miklashevsky i ett morgonbrev och tillägger att utspelet riskerar att förlänga konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.