Hamnen i Qingdao i östra Kina. Donald Trump har hotat med att införa fler och högre importtullar på kinesiska varor. Foto: AP

Fakta: Det här handlar handelskriget mellan Kina och USA om

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Donald Trump blev president, har han klagat på hur Kina bedriver internationell handel. 2017 införde USA kraftiga tullavgifter på en rad kinesiska produkter. Kina svarade med införseltullar på flera amerikanska varor.

Efter månader av upptrappat handelskrig, kom något slags genombrott i december förra året.  Båda länderna gick med på att försöka komma överens runt tullavgifterna.

Det har funnits en stark optimism kring att ett avtal skulle kunna vara möjligt och nära förestående, den optimismen kastade Donald Trump över ända i söndags. I stället för att minska handelshindren, har han nu sagt sig vilja höja avgifterna på ett stort antal produkter.

Länder som Sydkorea, Kanada och Mexiko har under hot om tullar hittills gått med på nya handelsavtal med USA. Men samtalen med EU och Kina har ännu inte lett till några avtal.

Vilka är tullavgifterna idag?

Hittills har USA infört tre omgångar av tullar på kinesiska varor, värda totalt mer än 250 miljarder dollar (ung 2 400 miljarder svenska kronor).

Tullavgifterna ligger på mellan 10% och 25% och täcker ett brett utbud av industriell- och konsumentvaror – allt från handväskor till utrustning att bygga järnvägar med.

Men Trump har hotat att lägga tullavgifter på i stort sett allt som importeras från Kina. Samtidigt som han vill ha avgifter på varor som tvättmaskiner från hela världen, vilket ytterligare skulle drabba Kina.

Peking har svarat med egna tullavgifter på amerikanske varor. Och samtidigt hotat med att utöka antalet produkter med avgifter, om inte USA drar tillbaka sina hot.

Varför tullar?

Tullarna gör, i teorin, att varor tillverkade i USA blir billigare att köpa än importerade varor. På så sätt stimuleras den inhemska ekonomin.

Vad har tullarna betytt, än så länge?

I princip, säger sig alla vara förlorare. Inte ens amerikanska företag säger att de gynnas av fler och utökade tullavgifter. IMF har dessutom varnat för att ett fullt handelskrig mellan de båda länderna kommer att försvaga hela den globala ekonomin kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer