Swedbank överträffade förväntningarna för fjärde kvartalet 2019. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bättre än väntat av Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank redovisar en klart bättre vinst än väntat för fjärde kvartalet. Utgifter i samband med penningtvättsutredningen liksom tuffare konkurrens på bolånemarknaden fortsätter dock att pressa banken. Ett åtgärdsprogram mot penningtvätt ska vara klart under 2020 enligt banken.

Bankkoncernen Swedbank är först ut av de fyra storbankerna att presentera sitt bokslut. Efter ett turbulent 2019 präglat av penningtvättsaffären och kursras kunde i alla fall banken avsluta med ett starkt rörelseresultat.

Vinsten för fjärde kvartalet landade på 5 401 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 5 882 miljoner kronor motsvarande period året före men framförallt – det var betydligt bättre än analytikernas förväntningar.

Räntenettot steg

Analytiker hade, enligt Refinitiv, i genomsnitt räknat med en vinst på 5 113 miljoner kronor.

Det viktiga räntenettot steg till 6 408 miljoner kronor, från 6 335 miljoner kronor. Analytikernas genomsnittsprognos låg där på 6 553 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 3 415 miljoner kronor, från 3 183 miljoner kronor.

”Kostnaderna ökade i kvartalet främst med anledning av utredningarna kring bankens arbete mot penningtvätt. Kreditförlusterna var också högre och avsåg främst ytterligare reserveringar på tidigare kända oljerelaterade problemengagemang”, skriver vd Jens Henriksson.

Sänkt utdelning

Som tidigare meddelats sänker banken utdelningen till aktieägarna, från tidigare 14:20 kronor till 8:80 kronor.

Gällande det åtgärdsprogram mot penningtvätt som Swedbank tidigare sjösatt, skriver vd:n och koncernchef Jens Henriksson:

”Det åtgärdsprogram som presenterades i samband med rapporten för det tredje kvartalet löper på som planerat. Vid årsskiftet omfattade programmet 152 initiativ av vilka 67 var slutförda”.

Han skriver att åtgärdsprogrammet till stora delar ska slutföras under 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.