Swedbanks vd Jens Henriksson minskar antalet personer i ledningen och ska utvärdera kulturen på banken. Foto: Pontus Lundahl/TT

Swedbank städar i toppen

Publicerad

Swedbank kapar antalet personer i koncernledningen från 17 till 14.

”I dag presenterar jag en ny ledning för att utveckla Swedbank och stärka förtroendet. Som ett led i detta lämnar också ett antal personer banken. Jag startar även en utvärdering av kulturen i Swedbank”, skriver Swedbanks vd Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Bland annat försvinner koncernriskchefen Helo Meigas och nuvarande chefen för Baltisk bankrörelse Charlotte Elsnitz.

Swedbank kämpar med att återfå förtroendet efter den penningtvättskandal som SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade om att bankens baltiska rörelse under närmare ett decennium varit delaktig i.

Miljarder misstänks ha slussats

Nyheten om att minst 40 miljarder kronor kunde ha slussats mellan misstänkta konton fick bankens aktie att rasa med nästan 14 procent och för fondsparare och aktieägare gick tiotals miljarder kronor upp i rök.

Efter avslöjandet genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg som sen resulterade i att förundersökningen mot banken utvidgades med ytterligare en brottsmisstanke – grovt svindleri.

Vd:n fick sparken

Swedbank bekräftade i ett pressmeddelande att det hade funnits, och fortfarande finns, brister i bankens arbete mot penningtvätt.

Efter hård kritik fick bankens dåvarande vd Birgitte Bonnesen sparken i mars. Vid årsstämman motiverade bankens styrelseordförande Lars Idermark att det behövs ett nytt ledarskap i banken för att återskapa förtroendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet