Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegång inleds i Stockholms tingsrätt mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Hon står åtalad för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för röjande av insiderinformation. Till vänster hennes advokat Per E Samuelsson. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Swedbanks tidigare vd

Uppdaterad
Publicerad

Minst två års fängelse. Det borde bli straffet för Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för att ha mörkat riskerna med penningtvätt i Estland.

Det sade åklagaren på torsdagen under sin slutplädering i ett av de mest uppmärksammade målen i en svensk storbank.

Bonnesen är åtalad för grovt svindleri, vilket har ett straffvärde mellan sex månader och sex år. Åklagaren yrkar på minst två års fängelse.

– Det råder inget tvivel om att det handlar om grovt brott. Det är nästan givet, säger åklagare Ted Murelius i slutpläderingen.

Swedbank och penningtvätten

Enligt åklagaren har banken haft en strategi att inte berätta allt man vet om riskerna i Estland. Det har varit tal om ett förslaget beteende som pågått under lång tid, menar Ted Murelius:

– Det går som en röd tråd från 2016 fram till kvartalsrapporten i oktober 2018 när man vilseleder allmänheten och bankens intressenter.

Undanhållit viktig information

Bonnesen ska i sin roll som vd ha undanhållit viktig information som framkommit i bankens interna utredningar mellan 2016–2018 för såväl media, investerare som Finansinpektionen.

Dessutom ska hon ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt.

– Det har varit fråga om en brottslighet som varit både svårupptäckt och svårutredd. Hade inte information kommit till Uppdrag Granskning som gjort sitt program hade det gått under radarn, säger Ted Murelius.

I februari 2019 kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja omfattande misstänkt penningtvätt även i Swedbank. Efter avslöjandet föll Swedbanks aktie med drygt 20 procent, motsvarande ca 50 miljarder kronor.

– Det är stora värden som gått upp i rök sedan UG visat sitt program. Det är bankens ägare som fått ta den smällen, säger Ted Murelius.

Nekar till brott

Rättegången är unik i flera avseenden: Dels är det första gången på decennier som en tidigare vd för en av storbankerna ställs inför rätta, dels är det mycket ovanligt med åtal om svindleri. Enligt uppgifter från Ekobrottsmyndigheten är detta det tredje svindleriåtalet under de senaste tio åren.

Birgitte Bonnesen förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu inleds rättegången mot Birgitte Bonnesen. Här är turerna kring Swedbanks tidigare vd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Swedbank och penningtvätten

Den 4 oktober inleddes rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Hon står åtalad misstänkt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Birgitte Bonnesen står även åtalad för röjande av insiderinformation. Maxstraff är sex års fängelse.

Det var i februari 2019 som SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år. Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan 50 misstänkta konton.

Efter avslöjandet fick Birgitte Bonnesen sparken och efterträddes av Jens Henriksson. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av förre statsministern Göran Persson.

Den 18 mars 2020 ålade Finansinspektionen (FI) banken att betala en sanktionsavgift på 4 miljarder kronor. Penningtvättsrutinerna hade stora brister och banken undanhöll och gav missvisande information till FI enligt myndigheten.

Källor: SVT och Swedbank

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet