Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Unik rättegång inleds – Swedbanks förra vd riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den unika rättegången mot Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen. Hon står åtalad för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation, i samband med Swedbanks inblandning i misstänkt penningtvätt i Estland. Det är mycket ovanligt att chefer för stora banker är misstänkta för brott.

I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank. Enligt åklagaren ska Birgitte Bonnesen ha spridit vilseledande uppgifter till media och investerare (2018) om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Hon åtalas även för obehörigt röjande av insiderinformation eftersom hon informerade bankens största ägare om Uppdrag gransknings kommande avslöjande innan uppgifterna blev offentliga för alla. Bakgrunden till åtalet är de uttalanden som Birgitte Bonnesen gjorde i media och till investerare under hösten 2018 fram till februari 2019.

Brott och straff – Teckenspråk

Birgitte Bonnesen förnekar brott.

Rättegången förväntas pågå under åtta veckor. Fälls Birgitte Bonnesen riskerar hon fängelse i mellan sex månader och sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet