Foto: TT

Bedragare ska stoppas från bank-ID

Uppdaterad
Publicerad

Ett varningsmeddelande ska hädanefter uppmärksamma dig på om någon försöker använda ditt mobila bank-ID. Men framför allt – använd inte bank-ID på uppmaning av någon annan.

Det är en bra idé att uppdatera sitt mobila bank-ID den här veckan. Företaget bakom e-legitimationen, Finansiell ID-teknik, har gjort förändringar som ska försvåra för bedragare. Ett varningsmeddelande dyker numera upp om det pågår inloggningsförsök från flera ställen samtidigt.

TV4 visade tidigare i veckan hur det enkelt gick att komma in på personliga internetsidor hos såväl storbankerna som Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Förfarandet är det samma som misstänks ha använts av oseriösa pensionsbolag för att byta fonder för ovetande pensionssparare inom premiepensionen.

Metoden går ut på att bedragaren redan har förberett inloggningen via bank-ID på sin dator, med hjälp av ditt personnummer. När du öppnar mobilt bank-ID och skriver in inloggningskoden är det bedragaren som kommer in på till exempel banktjänsten i stället för dig.

”Var vaksam på om någon kontaktar dig och ber dig logga in med mobilt bank-ID. Inga seriösa aktörer agerar på det sättet och det är därför sannolikt att den som kontaktar dig försöker lura dig”, skriver Finansiell ID-teknik i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.