Foto: TT arkiv

Bedrägeridrabbade kan få tillbaka pengar efter EU-dom

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har förlorat hundratals miljoner i fall där kapitalförsäkringar blivit värdelösa. Men en nytt avgörande i EU-domstolen, som gäller två svenska fall, kan leda till att drabbade får tillbaka sina pengar via en försäkring. 

Ett av fallen rör det konkursade bolaget Connecta fond och försäkring där personer i främst Skåne lockades att investera i kapitalförsäkringar.  Många belånade sina hus med miljonbelopp för att frigöra kapital till det som skulle ge en riskfri garanterad avkastning. Men hösten 2010 avslöjades att allt var en bluff. Pengarna, över 70 miljoner kronor, var borta.

- De har i många fall blivit av med hela sitt sparkapital på det här sättet. Många av dem har inte haft så stora tillgångar men har försökt investera för att få en ganska trygg ålderdom. De tycker ju att det är hemskt, det de upplevt, säger Claes Kronström, en av sex advokater som företräder de drabbade.

Har fått sälja sina bostäder

Några har fått sälja sina bostäder, andra har tvingats jobba extra eller skjuta upp pensionen. SVT nyheter har pratat med flera av de drabbade, men ingen av dem har velat ställa upp på en intervju. Flera säger att det varit en lång och oerhört jobbig process och att det är fruktansvärt att ha blivit så lurad.

34 av de drabbade inledde en rättsprocess, som pågår än i dag, för att få tillbaka sina pengar genom den ansvarsförsäkring som Connecta hade hos Länsförsäkringar. Men Länsförsäkringar har vägrat att betala då bolaget menar att försäkringen inte gäller eftersom det handlar om fiktiva produkter.

Domstol: Ansvarsförsäkringen gäller

I tingsrätten fick de lurade fick rätt till ersättning men de förlorade i hovrätten.  Nu ligger ärendet hos Högsta domstolen som  begärt in ett förhandsbesked från EU-domstolen kring Connecta och ett annat svenskt fall, hur olika direktiv skulle tolkas. Och EU-domstolen ger de drabbade rätt- ansvarsförsäkringen ska gälla.

– Nu har ju EU-domstolen sagt att även brottsliga förfaranden omfattas av den här försäkringen. Allting pekar på att Högsta domstolen ska meddela ett prövningstillstånd och att saken ska tas upp där och att vi ska få rätt. Men jag vågar inte säga att det blir så, säger advokat Claes Kronström.

Fler fall kan vänta

Nu ska Högsta domstolen avgöra vad som händer i de bägge fallen som förhandsprövats av EU-domstolen. Utfallet där kan få stor betydelse för liknande fall där tusentals svenskar förlorat hundratals miljoner kronor när deras kapitalförsäkringar blivit värdelösa.

Länsförsäkringars presschef Lena Bivner säger till SVT att bolaget  ännu inte analyserat domen och att man väntar på Högsta domstolens utslag och därför inte vill uttala sig i dag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.