Behövs det ett kontor över huvud taget?

Publicerad

Allt fler jobbar hemifrån och många kontor står mer eller mindre tomma. Behövs det ett kontor över huvud taget?

Digitala möten, hemarbete och halvtomma kontorslokaler. Coronapandemin har påverkat stora delar av arbetslivet.

Allt fler företag efterfrågar nu flexiblare lösningar som kontorshotell med delade lokaler och kortare kontrakt.

Så behövs ett kontor över huvud taget i framtiden?

– Den frågan ställde vi oss också, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft Sverige, som nyligen flyttat från stora lokaler i Stockholmsförorten Akalla, till mindre lokaler som ligger centralt.

Frågan aktualiserades när coronapandemin i mars plötsligt tömde många kontorslokaler och arbetet flyttades hem.

– Sverige digitaliserades på sju dagar och alla började jobba på distans på ett helt nytt sätt. Det har vi lärt oss uppskatta och det funkar väldigt bra för många, säger Henrik Byström, och fortsätter:

– Men samtidigt kommer vi vilja gå tillbaka till kontoren. Men vi kommer inte komma tillbaka där vi var tidigare, utan till en hybrid där vi jobbar vissa dagar hemma och vissa dagar på kontoret.

Slut med enorma ytor

Inte heller Peter Bergström, vd på Objektvision, tror på kontorets död.

– Kontor kommer man alltid att behöva. Det är viktigt för möten, innovationer och för att träffas. Men jag tror man kommer jobba på ett mer flexibelt sätt. Jag tror det är slut med de här stora kontoren med enorma ytor, säger han.

Organisationen Företagarnas vd, Günther Mårder, menar att det behövs mänskliga möten både för att skapa och för att sälja.

– Alla affärer som sker, sker mellan människor som gillar varandra och som vill göra affärer. Därför behövs det fysiska mötet och kontoret har varit den fysiska mötesplatsen där vi både skapar och säljer genom att bjuda in. Jag tror att det kommer behövas den typen av kulturskapande platser för företag men de kommer se annorlunda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.