Företag vill ha mindre och mer flexibla lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag behöver färre kvadratmeter per anställd. Det är en trend som pågått länge, men som förstärkts av coronapandemin. Samtidigt söker sig nu allt fler företag till kontorshotell med flexibla kontrakt.

– Alla behöver fortfarande ett kontor, men alla växlar ner och letar mindre, säger Peter Bergström, vd på Objektvision, som erbjuder en marknadsplats för företag som letar lokaler.

Antal kvadratmeter per anställd sjunker. För tio år sedan sökte de flesta företag efter lokaler där de anställda skulle få mellan 15 och 25 kvadratmeter var. Idag söker de flesta efter betydligt mindre lokaler, ofta 5-15 kvadratmeter per anställd. En trend som har påskyndats ytterligare av Corona-pandemin eftersom många nu jobbar hemifrån.

Mindre än 100 kvadrat populärt

I sökstatistiken syns också tydligt att allt fler söker mindre lokaler (+24 procent för lokaler upp till 100 kvadratmeter i augusti jämfört med i januari) och att allt färre söker större lokaler (-23 procent för lokaler på över 300 kvadratmeter).

Samtidigt söker också allt fler mer flexibla lösningar. Ett normalt hyreskontrakt för en kontorslokal tecknas ofta på 5 -10 år, ibland ännu längre.

Företagare fast i för dyra kontrakt

Organisationen Företagarna vittnar om att många företag sitter fast i allt för dyra och långa kontrakt.

– Om det hade funnits möjlighet hade man gärna gått in och diskuterat både yta och pris, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Dessutom söker sig allt fler företag till flexibla lösningar som kontorshotell och så kallade ”co-working spaces” med många gemensamma ytor och kortare kontraktstider.

Hög potential för ”coworking”

Convendum är en av de största aktörerna i Sverige och de har, efter en dipp i våras, nu märkt en kraftigt ökad efterfrågan.

Enligt en rapport från Fastighetsägarna utgörs nu ungefär 3 procent av Stockholms kontorsyta av ”coworking”, men Objektvisions vd Peter Bergström tror att potentialen ligger på minst 30 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.