Bilfusket utreds även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Elva miljoner bilar världen över av märket Volkswagen bär på mjukvara som fuskar med bilens avgasmätning. Avslöjandet kommer att stå den tyska biltillverkaren dyrt, och oron sprider sig på den globala marknaden. I Sverige lovar Volvo att deras bilar inte är påverkade – medan Volkswagens svenska gren vägrar kommentera.

Det var amerikanska miljömyndigheter som i fredags avslöjade den manipulerade programvaran i motorns styrsystem, vars syfte är att visa falska uppgifter om utsläppet av kväveoxider.

Även om Volkswagen i dag har gått ut med att bluffen innefattar miljontals bilar världen över hänvisar företagets svenska gren fortfarande till att det främst är en fråga för USA.

Volkswagens utsläppsbluff

– Den information vi har för närvarande är att det här är frågor som har hanterats på den amerikanska marknaden av amerikanska marknader, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige.

– Man beklagar den här situationen och man samarbetar fullt ut med amerikanska myndigheter för att reda ut vad som har hänt.

Kan Volkswagen Sverige garantera att inga manipulerade bilar finns på svenska vägar?

– Den information som vi har för närvarande är att det här gäller den amerikanska marknaden.

Bil Sweden: ”Blinkande gult ljus”

Inte heller den svenska branschorganisationen Bil Sweden vill i nuläget spekulera i om fusket kan ha tagit sig ut på det svenska vägnätet.

– Det pågår just nu febril aktivitet världen över för att gå till botten med det här, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Enligt Moldén vänder internationella branschorganisationer, såsom europeiska ACEA, nu på alla stenar för att se om och i så fall vilken utsträckning även Europa och Sverige skulle vara påverkade.

– Om det stämmer är det mycket allvarligt, säger Bertil Moldén, men poängterar att man måste invänta fler besked och utredningar innan man drar för stora slutsatser.

– I dagsläget är det blinkande gult ljus, säger han.

Volvo garanterar sin oskuld

Volvo, å sin sida, säger till SVT Nyheter att man är säker på att deras bilar inte har drabbats av fusket.

– Jag garanterar att det inte finns några Volvobilar med den typen av mjukvara som rullar på svenska vägar, säger Bjarne Darwall, informationschef på Volvo Car Sverige.

”Kundernas förtroende högsta prioritet”

Volkswagens aktie har störtdykt sedan avslöjandet om fusket. Frågan är nu hur skandalen kommer att slå mot företaget som varumärke.

– Det är svårt att spekulera om i det här skedet, men naturligtvis är det aldrig roligt när det blir den här typen av negativa nyheter, men vi arbetar hela tiden för att vi ska ha kundernas förtroende. Det är högsta prioritet för oss, säger Marcus Thomasfolk på Volkswagen Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet