– Jo, jag är orolig och jag tror det är rätt att vara det, sade Nordeas nytillträdde vd Casper von Koskull om utvecklingen på bostadsmarknaden till TT i samband med storbankens bokslut i veckan. Foto: TT

Nordeachefen varnar för bubbla

Uppdaterad
Publicerad

Hushållens lån fortsätter att öka i en allt högre takt, särskilt på bolånesidan.

Nordeas nya vd, Casper von Koskull, varnar för en bubbla.

Den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll var 7,5 procent i december, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med föregående månad, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

”Jag är orolig”

Det är framför allt ett fortsatt lyft för bostadslån som ligger bakom ökningen. Trenden har sedan flera år oroat såväl Riksbanken som banker, analytiker och politiker.

– Jo, jag är orolig och jag tror det är rätt att vara det, sade Nordeas nytillträdde vd Casper von Koskull om utvecklingen på bostadsmarknaden till TT i samband med storbankens bokslut i veckan.

– Ju längre det här fortsätter, om priserna går upp och hushållens skuldsättning ökar, har du hela definitionen på en bostadsbubbla.

Utöver problem för högt belånade hushåll ser von Koskull risker för svensk ekonomi framför sig om bubblan spricker.

– Bolånen är en risk för den svenska ekonomin och därmed för alla. Det är ju konsumtionen som kommer att gå ned om du får en bostadsbubbla.

Ett batteri åtgärder krävs för att bromsa utvecklingen, enligt von Koskull.

– Det finns inte en enda lösning och man ska inte lägga hela bördan på bostadsköparna. Det är många saker som måste göras.

Amorteringskrav på väg

Bland annat betonar han att det även handlar om ett problem på utbudssidan.

– I slutändan går bostadspriserna upp för att det saknas bostäder och då det finns en efterfrågan. Det är klart att det är grunden.

I riksdagen pågår arbetet med att få ny lagstiftning på plats som ger mandat till Finansinspektionen att införa amorteringskrav, vilket väntas bli klart snart. Regeringen har nyligen även inlett samtal över blockgränserna om bland annat sänkta ränteavdrag och reavinstskatt för att stävja utvecklingen på bostadsmarknaden.

Hushållslån för 3.300 miljarder

Totalt uppgick hushållens lån i december till 3 300 miljarder kronor, 228 miljarder mer än motsvarande månad 2014. Merparten, 2 696 miljarder kronor, var bostadslån.

Räntorna steg något. Den genomsnittliga räntan för nya bolån låg på 1,62 procent i december, från 1,59 procent i november.

Priserna på bostadsrätter och villor var oförändrade i december och ökade under fjolårets sista kvartal bara med 1 procent. På ett år innebär det prislyft på 16 procent för bostadsrätter och 12 procent för villor, enligt branschorganisationen Mäklarstatistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.