Uppåt på börserna Foto: TT

Börsanalytiker: Det mesta är överhettat just nu

Uppdaterad
Publicerad

Bolagen gör rekordvinster och börsen har nått en ny all time high.

– Det mesta är överhettat just nu, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

Under den senaste veckan har majoriteten av de stora börsbolagen lämnat sina rapporter för det första kvartalet. Och det har överlag varit starka siffror. Jämfört med samma period ifjol har medianvinsten ökat 18 procent.  

– Det är rekordstarkt. Börsbolagens utveckling har verkligen överraskat. Det är i princip bara Ericsson som går dåligt, säger Peter Malmqvist som är chefsanalytiker på Remium.  

Vinsterna är inte bara högre än ifjol, de är också betydligt högre än vad analytikerna hade förväntat sig. Jämfört med prognoserna ligger medianen sju procent högre än väntat.

Kronkursen gynnar exportföretagen

En stor förklaring till att vinsterna ökat så kraftigt är det låga ränteläget och att ekonomin i både Europa och USA har tagit fart. En annan att kronkursen gett extra bränsle åt exportbolagen; de företag som som säljer varor utomlands har helt enkelt fått extra många kronor för varje intjänad dollar och euro. 

– Det är en väldigt stark global efterfrågan just nu och bolagen slår även de högt ställda förväntningarna på marknaden. Bolagen är ju det som driver ekonomin. Går det bra för dem ökar också utsikterna för oss alla att behålla jobbet och få höjda löner. Så det är viktigt att det går bra för de svenska börsbolagen, säger Jonas Olavi som är allokeringschef på Alfred Berg. 

De flesta branscher går bra just nu, men industribolag som Volvo, SKF och Sandvik har fått extra skjuts på sistone. Även bankerna fortsätter att dra in stora vinster. 

Under veckan har också Stockholmsbörsen klättrat till nya rekordnivåer.  

– Om man tittar på ett normalt säsongsmönster på börsen ligger det nära till hands att vi kommer att gå in i en lugnare fas nu. Men nu gäller det att bedöma hur utsikterna ser ut framöver. Får vi starka rapporter även vid halvårsskiftet kan det hjälpa börsmiljön, säger Jonas Olavi. 

Malmqvist: Riksbankens beslut obegripligt

Samtidigt som börsen slagit rekord har Riksbanken skjutit en första räntehöjning ännu längre in i framtiden. Först i mitten av 2018 väntas nu reporäntan höjas. 

– Det mesta slår ju rekord och det är överhettat eller på gränsen till överhettat. Så med bakgrund av det tycker jag att det är helt obegripligt. Det jag ser är en ekonomi som har full fart på hjulen och att i det läget ha en ränta som ger ännu mer stimulans, jag får inte ihop den kalkylen, säger Peter Malmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.