Stockholmsbörsen presterade starkt under tisdagen, men stängde sedan svagt över nollan. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Börsen faller till nytt årslägsta

Uppdaterad
Publicerad

En ny våg av ränte- och recenssionsoro drar över marknade. Stockholmsbörsen faller i linje med ledande Europabörser.

OMXS-index har strax efter klockan 15 tappat 2,3 procent och är därmed nere på den lägsta nivån sedan hösten 2020.

Nedgången är bred med 23 av 30 aktier i OMXS30-index på minus. Bankaktier pressas hårt, med kursfall för Swedbank på 4,2 procent och för Handelsbanken 2,8 procent. Även konjunkturkänsliga verkstadsbolag som SKF, Sandvik, Volvo och Atlas Copco har en trist börsdag, ner 3-4,5 procent.

Mot strömmen går telekom, Telia, Tele2 och Ericsson stiger 1-2 procent.

Bland förlorarna sticker fastighetskoncernen SBB ut, med en kurskollaps på 12 procent, vilket innebär att drygt tre fjärdedelar av bolagets värde har raderats ut i räntefrossan sedan årsskiftet.

Oljepriset sjunker

Det pekar även mot en nedgång på Wall Street i terminshandeln och på valutamarknaden stärks åter dollarn då allt fler investerare ser en dyster konjunktur framför sig när USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) stramar åt penningpolitiken med räntehöjningar för att stävja den ovanligt höga inflationen.

Kryptovalutan bitcoin hänger med nedåt och tappar 2-3 procent till cirka 20 300 dollar per bitcoin.

Samtidigt faller världsmarknadspriset på råolja ytterligare under eftermiddagen. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad backar över sex procent till cirka 107:50 dollar per fat, den lägsta nivån sedan mitten av maj.

Oljepriset sjunker som en effekt av att den svagare konjunkturen bedöms dämpa efterfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.